• Han frykter for sitt eget liv, sier Antirasistisk senter.

Rundt 25 palestinere har bodd i en teltleir ved Jakobs kirke i Oslo siden mai i år. De bor i asylsøkerleiren ved Akerselva som en protest mot norsk asylpraksis, og mange har utvisningsvedtak. Onsdag ble en mann fra leiren pågrepet av Politiets utlendingsenhet (PU) på vei til et LO-arrangement på Youngstorget. Hvis han blir tvangsdeportert til Palestina vil dette være første gang det skjer med noen fra den kontroversielle leiren, ifølge Antirasistisk senter.

Stort politioppbud

Onsdag kveld arrangerte beboerne i leiren en demonstrasjon mot pågripelsen utenfor PUs lokaler i Oslo sentrum. Rundt 50 demonstranter ble møtt av et stort politioppbud: 5 innsatsbiler og mer enn 15 politifolk utsyrt med hjelmer og skjold. Det var kaotiske tilstander og amper stemning mellom politi og demonstranter en kort periode. Etter noen minutter begynte demostrantene å bevege seg tilbake til leiren.

Politiet: Antakelig deportasjon

Hva som faktisk skal skje med den pågrepne mannen er uklart.

— Det er blitt pågrepet en person derfra, nærmere opplysinger om saken ikke jeg ikke gi nå. Det er en person med avslag på asylsøknaden. Hva som vil skje kan jeg ikke si nå, sier politioverbetjent hos PU Gunnar Gundersen, som likevel regner med at personen skal sendes ut av landet.

— Jeg antar det. Vi går ikke ut og pågriper folk uten videre i den situasjonen, sier han.

Saken fortsetter under annonsen.

Personen er blitt transportert til Trandum utlendingsinternat. Her holdes utlendinger som skal tvangssendes ut av landet eller hvor det er problemer med å avgjøre identiteten. Leder for Antirasistisk senter Kari Helene Partapuoli tror det kan bli en rask deportasjon.

- Er veldig redd

Fra et telt i leiren ved Jakobs kirke. Den pågrepne mannen er ikke blant de avbildede.
Monica Strømdahl

— Han har et utvisningsvedtak og er sendt til Trandum, da er det sannsynligvis deportasjon. Vi frykter en rask deportasjon. Det gjenstår å se om han blir fremstilt for fengslingsmøte i morgen, eller om han blir sendt direkte ut, sier Partapuoli. - Konflikt med Fathah

Mannen skal komme fra Vestbredden

— Han har snakket med noen i leiren. Han har sagt at han er veldig redd og frykter for sitt eget liv på grunn av situasjonen på Vestbredden. Han skal ha en konflikt med Fatah-bevegelsen. Det er en veldig kompleks sikkerhetssituasjon. Når du er i konflikt med noen, skal det lite til for at du er i konflikt med feil side eller person, enten det er Israel, Hamas eller Fatah, sier hun.

Hun mener at det ikke er forsvarlig å sende flyktninger tilbake til Vestbredden. Hun viser til at norske myndigheter frem til 2009 ikke returnerte til Vestbredden, og mener at sikkerhetssituasjonen ikke er endret sikkerhetssituasjonen siden den gang.