Les også:

En 62 år gammel mann ble pågrepet inne i huset klokka 05.50, etter at bevæpnet politi stormet huset.

Forsterkninger

Like før politiet gikk inn i huset, ankom det forsterkninger fra Bodø. To ambulanser sto også klare i området.

— Pågripelsen gikk greit og udramatisk, sier politimester Tone Vangen i Salten politidistrikt til Aftenposten.no.

Scanpix-fotograf Håkon Mosvold Larsen, som var på stedet, forteller til NTB at politifolkene var tungt bevæpnet og hadde skjold og hjelmer. Det var også flere hundepatruljer på stedet.

Saken fortsetter under annonsen.

Gjerningsmannen er en psykiatrisk pasient.

— Han er fortsatt i Mo i Rana, og er tatt hånd om av personell fra Salten politidistrikt. Vi vil bringe ham til Bodø så raskt det lar seg gjøre. Hva som vil skje senere er ikke klart, sier Vangen.

Vangen forteller at Helgeland politidistrikt, som foretok pågripelsen, kjenner til 62-åringen fra tidligere. Han var registrert med flere våpen, skriver Avisa Nordland.

62-åringen er nå siktet for forsettlig drap. Han blir transportert til politihuset i Bodø, der han ventes å ankomme i 13-14-tiden torsdag.

Langvarig aksjon

Politimannen Olav Kildal (58) ble drept på jobb onsdag.

Den 58 år gamle politioverbetjenten Olav Kildal ble stukket ned med kniv da han sammen med en kvinnelig kollega skulle hente den psykiatriske pasienten som skulle innlegges på Helgelandssykehuset i Bodø onsdag ettermiddag.

Politikvinnen kom seg ut av leiligheten uskadd, mens Kildal ble erklært død da han ankom sykehusets akuttmottak like etter klokken 18 onsdag kveld. Det tok halvannen time før politiet kunne hente ham ut av leiligheten.

Fjærli opplyser at politiet hadde kontroll på gjerningsmannen gjennom hele natten, men valgte ikke å gå inn i huset før torsdag morgen.

— At vi har mistet en mann i tjeneste er en tragedie for organisasjonen, sier han til Nyhetskanalen.

Olav Kildal skulle snart gå av med pensjon, etter 34 år i politiet. Han etterlater seg forlovede og to barn.

Salten overtar

Salten politidistrikt har nå etter beslutning fra statsadvokaten i Nordland overtatt etterforskningen av saken fra Helgeland politidistrikt.

— Det er en vanlig måte å gjøre det på slik at de som er nær saken ved å ha mistet en kollega skal slippe etterforskningsansvaret, sier Vangen.

Politiet i Salten startet avhør allerede onsdag kveld, og vil etter hvert gjøre nødvendige bevissikringer i boligen mannen ble pågrepet.

Politimester i Salten, Tone Vangen, har bedt om bistand fra kriminalteknikere fra Kripos. Disse ventes til Mo i Rana iløpet av formiddagen.

Støtte fra polititopper

Politidirektør Ingelin Killengreen og leder for Politiets Fellersforbund Arne Johannessen reiser nordover til Mo i Rana for å vise støtte til det lokale politiet.

Også for 12 år siden ble Helgeland politidistrikt rammet av en tragedie. Natt til 11. mars ble politimennene Sigurd Wang (47) og Trond Kirkeby (41) skutt og drept på øya Austbø i Alstahaug kommune. Gjerningsmannen var en psykiatrisk pasient på permisjon.

Aftenposten.no kommer tilbake med mer.