Dette kom frem under aktoratets prosedyre i dag, en prosedyre som filleristet Schumanns forklaring og troverdighet. Ifølge aktoratet er det flere holdepunkter som tyder på at det var Schumann som skjøt og drepte Arne Sigve Klungland (53).

Politimannen som ble tatt som gissel av drapsmannen, har pekt ut Schumann. Det er dessuten funnet glassstøv på en balaklava som knyttes til Schumann gjennom DNA. Aktoratet mener glasstøvet stammer fra episoden der en av ranerne skjøt seg inn gjennom sikkerhetsglasset til NOKAS-lokalene. Det er tidligere bevist, etter aktoratets mening, at denne raneren senere skjøt og drepte Klungland.

Til slutt viste aktoratet til bilder som tyder på at skytteren er høyrehendt — som Schumann. Aktoratet gjorde det imidlertid klart at dette bare er indisier, og at det ikke er nok til å tiltalte Schumann for drapet. Han blir derfor tiltalt for ran med døden til følge slik som de andre.

Schumann beholdt steinansiktet han etter hvert er blitt kjent for, da han ble pekt ut som drapsmann i dag.

Hevder sin uskyld

Saken fortsetter under annonsen.

39-åringen har ikke vært til å rikke. I høst, da Schumann forklarte seg for retten, hevdet han hardnakket at han er uskyldig trukket inn i NOKAS-saken, og at han befant seg i Oslo på ransdagen 5. april 2004.

39-åringen har forklart at han leverte en del utstyr til den selvutnevnte hovedmannen David Toska vinteren og våren 2004, men at han trakk seg fra hele opplegget før ranet.

Statsadvokat Tor Christian Carlsen, som fortsatte med aktoratets prosedyre i dag, mener derimot at Schumann har løyet gjennom hele sin forklaring.

— Etter vår oppfatning kan Schumann knyttes direkte til gjennomføringen av ranet. Han fikk tidlig en sentral rolle og må dømmes etter tiltalen (ran med døden til følge, red. anm.), sa aktor i Stavanger tingrett i formiddag.

Carlsen gjorde det altså klart at aktoratet mener at Schumann, i tillegg til David Toska og Erling Havnå, var med på å knuse sikkerhetsvinduet i NOKAS"; bakgård.

Statsadvokaten listet deretter opp flere beviser som, etter aktoratets mening, bør felle odelsgutten fra Finnskogen i Hedmark.

DNA-bevis

Schumanns DNA-profil er funnet på en hette som ble beslaglagt på skøyta «Gamle Henningsvær» sammen med annet ransutstyr. Hetta kan knyttes direkte til NOKAS-ranet, ifølge aktoratet.

39-åringens DNA-profil er dessuten funnet på en hanske som lå i lastebilen som ble antent foran politistasjonen i Stavanger ransdagen.

— Det var neppe en tilfeldig vandring som gjorde at Schumanns DNA havnet der, i en hanske som var ment å skulle brenne helt opp. Dette er åpenbart en forklaring som halter, sa Tor Christian Carlsen.

Aktoratet mener også at Kjell Alrich Schumann var sentral i planleggingen av dødsranet i Stavanger.

— Schumann har sagt at han leverte kommunikasjonsutstyr og utførte service på utstyret. Det er rart om han da ikke hadde noen rolle i ranet. I leiligheten (dekkleiligheten i Stavanger sentrum, red. anm.), var det våpen, og om ikke Schumann hadde en rolle i ranet, vitner dette i tilfelle om en uforsiktighet som de aller fleste ikke ville utsatt seg selv for, sa Carlsen, som deretter gjorde følgende klart:

- Vi fester overhodet ikke lit til Schumanns forklaring. Han var med på å planlegge ranet av NOKAS.

Statsadvokat Carlsen gjorde det også klart at aktoratet ikke fester lit til ransdømte Sven-Eirik Utsi, som sier at han var sammen med Schumann i Oslo på ransdagen. Utsis forklaring på dette punktet er oppkonstruert, mener aktoratet.

Statsadvokaten mener dessuten at Schumann hadde til hensikt å stikke av da han ble pågrepet på åpen gate i Oslo i mai 2004.

— I forbindelse med pågripelsen ble det beslaglagt 268 200-lapper. Dette er penger som etter Schumanns forklaring ble vasket og tørket. Etter vår mening stammer disse pengene fra ranet av NOKAS. 200-sedler var den vanligste valøren i ransutbyttet, sa statsadvokaten.

Risikerer forvaringsdom

Også David Toska, som har tilstått planlegging og gjennomføring av NOKAS-ranet, må dømmes for ran med døden til følge, mener aktoratet. Det gjorde aktor Tor Christian Carlsen klart før han begynte på den delen av prosedyren som gjelder Schumann. Både Toska og Schumann kan bli dømt til forvaring, som i praksis vil si at de risikerer å bli sittende i fengsel på ubestemt tid.

Kjell Schumann sammen med sin forsvarer Morten Furuholmen (t.h.).
Hans O. Torgersen