Etter fyll og bråk i romjulen og nyttårsaften holdes det i dag krisemøte i Hemsedal. Nå vil politimesteren i Asker og Bærum, Torodd Veiding, bidra til å rydde opp. Neste år ønsker han å sende egne politimenn til skikommunen. — Dette dreier seg om ungdom fra Bærum som har for høy sigarføring i sin oppførsel. Det kan virke som om de tror at det er fritt fram til å gjøre som man vil, men de skal få lære at sånn er det ikke, sier Veiding. Med flere politifolk håper han på å få ro på ungdommene. - Da jeg hørte om de store problemene med "mine" ungdommer, tok jeg kontakt med det lokale politiet og sa at vi ikke kan finne oss i slike tilstander. Derfor har jeg lovet at vi skal bistå med mannskaper ved neste nyttårsfeiring, sier Veiding. Ordføreren i Hemsedal, Oddvar Grøthe, mener årets feiring har vært verre enn noen gang tidligere, og er svært bekymret. Han mener flesteparten av de unge gjestene kommer fra Asker og Bærum. Grøthe får støtte fra sin kollega i Bærum:- Det er helt forkastelig at unge fra Bærum har vært med på dette. Samtidig tror jeg det er et fåtall som skaper disse problemene. Ungdommer fra vår kommune skiller seg ikke ut fra andre i landet. Men jeg er flau på vegne av disse bærumsungdommene, sier ordfører Odd Reinsfelt.

- Urettferdig.

Robin Petterson (19), Andreas Borgen (20) og Mehrdad Amini (20) mener det er urettferdig at ungdommer fra Bærum blir stemplet om verstinger. I går kom guttene hjem fra nyttårsfeiring i Hemsedal. - Vi var seks kamerater som leide en hytte fra tredje juledag. Det er veldig mange kjente der, nesten alle fra Asker og Bærum. Hovedmålet med å dra opp er jo ikke å stå på ski, men å feste og ha det gøy med venner, sier Amini. Likevel mener guttene at all oppmerksomheten rundt bråket i Hemsedal er overdrevet. - Vi har en kamerat som havnet i en slåsskamp, men jeg la ikke merke til så mye bråk. Det er klart det blir noe slåssing når det samles så mange ungdommer på ett sted, men ikke mer enn en vanlig lørdagskveld i Oslo. Dessuten tror jeg det ville vært like mye ødeleggelse med ungdommer fra andre steder, sier Andreas Borgen.

Flere yngre.

De tre guttene har festet i Hemsedal tidligere år, men aldri før har de sett så mange under 18 år. - Hemsedal er stedet som gjelder for ungdom, men i år var det for mange veldig unge der. Mange helt ned i 15-16 år. Jeg tror politiet fikk litt sjokk da det kom så mange på én gang. De var ikke forberedt. Jeg tror det eneste som vil hjelpe er mer synlig politi, sier Amini. På dagens krisemøte vil ordføreren og representanter fra næringen vurdere hvilke tiltak som skal settes i gang for å unngå en gjentakelse til jul og nyttår.

Foreldre kjefter på hytteeierne

Hytteeiere i Hemsedal har opplevd at sinte foreldre ringer når poden blir kastet ut etter bråk og hærverk. Etter en rolig julefeiring braket det løs i Hemsedal tredje juledag. Turistsjefen i skikommunen, Gunn Eidhamar, ønsker mer ansvar fra ungdommenes foreldre. - Det er en nedre aldersgrense på 25 år for å leie mange av hyttene og leilighetene i Hemsedal. Men vi ser at mange løser dette ved at foreldrene booker leilighetene. Det er ikke så ansvarlig. Dessuten ser vi at det er mange veldig unge, under 18 år, som drar alene på tur. Det er trist for oss å se hvor mye problemer dette fører til, sier Eidhamar. Hun får støtte av lensmannen i Hemsedal og Gol, Per Egil Garborg. - Mange av gjestene er under 18 år, og det er bekymringsfullt at foreldrene sender dem av gårde uten tilsyn. Mange reiser uten ski eller brett, og det bør vekke tanker hos foreldrene, sier Garborg.Eidhamar mener mange av ungdommene mangler folkeskikk. - Jeg skal ikke skjære alle over én kam, men det er tydelig at en del ikke eier folkeskikk. De tar ikke hensyn til andre folks eiendom eller meninger. Og mange har så mye penger at de kan kjøpe seg fri fra problemene.Nå ønsker Eidhamar å komme i dialog med foreldrene til ungdommene. - Noen foreldre har ringt oss fordi de er bekymret for barna. Men samtidig har noen ringt for å kjefte på bookingselskapene når ungene er blitt kastet ut på grunn av bråk og hærverk. Foreldrene må forstå at de har et ansvar. Jeg håper vi nå kan få en bedre dialog om hvordan vi kan løse dette problemet sammen, sier Eidhamar.

Bærumsguttene Andreas Borgen (20), Mehrdad Amini (20) og Robin Petterson (19) mener det er urettferdig at ungdommer fra Asker og Bærum blir stemplet som bråkmakere. I går kom de hjem fra nyttårsfeiring i Hemsedal.
OLAV FJELD HASSELKNIPPE