Rådhuset var pyntet og duket for stor fest i Stavanger rett før jul. Det glitret i ordførerkjeder, dresser og norske flagg, mens elevkoret fra St. Svithun videregående sang "Ja, vi elsker". Seks ordførere, fylkesordfører Tom Tvedt , to politimestere og en gjeng utlendingsbyråkrater var møtt opp for å høre nye landsmenn avgi troskapsløfte. Fra regjeringsapparatet var Hadia Tajik, daværende politisk rådgiver for arbeids— og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, invitert.214 nye statsborgere var personlig invitert. Bare 11 dukket opp.- Det var meget få som kom, og det syntes vi var veldig leit. Alle som var der syntes det var en flott seremoni, sier avdelingsdirektør Knut Underbakke ved Fylkesmannen i Rogaland.

Færre møter.

14 400 personer med utenlandsk bakgrunn fikk norsk statsborgerskap i fjor, men bare 1450 møtte opp til statsborgerseremoni og avla troskapsløfte. I tillegg gikk fremmøtet ned i løpet av høsten i fjor. Den nye statsborgerloven fra 2006 skulle få fortgang i integreringen av innvandrere. Et flertall bestående av de borgerlige partiene fikk dessuten innført at nye nordmenn skal kunne avlegge et frivillig troskapsløfte. Seremonien skal knytte nye statsborgere sterkere til Norge.

Hoppet av.

En av de nye statsborgerne som ikke har avlagt troskapsløfte, er Mohammed Rashid. Han fikk norsk pass i fjor høst, åtte år etter at han hoppet av til Norge under Norway Cup sammen med kameratene på et fotballag fra Sierra Leone. I dag spiller han fotball for Bryne. - Det føles godt å ha fått norsk pass. Men jeg har ikke hørt noe som helst om troskapsløfte, sier Rashid.- Kunne du selv tenke deg å avlegge et slikt løfte?- Ja, jeg synes det høres bra ut.

Personlig invitasjon.

Alle nye statsborgere blir orientert om seremonien når de får det norske passet. I tillegg får de en personlig invitasjon i posten. Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen er ikke fornøyd med oppmøtet. Nå har fylkesmennene fått beskjed om at i år skal man få dobbelt så mange til å møte opp.- Vi jobber med flere tiltak. Vi ser at informasjon alene ikke er nok. Seremonien skal være en positiv opplevelse, og det tror jeg den har vært for dem som har deltatt, sier regionleder Geir Halmrast i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet Indre Øst.Rashid Mohammed i Bryne har selv ingen motforestillinger mot å avlegge et troskapsløfte til Norge.- Jeg er et veldig trofast menneske, og synes det er viktig at man følger norsk lov. Håper jeg kan få med meg neste seremoni, sier Rashid. - Men det er jeg lurer mest på akkurat nå, er om det er mulig å spille på landslaget til Sierra Leone når man er norsk statsborger. Det vil jeg gjerne finne ut av, spør Rashid.