Det var liv og røre i den vesle leiligheten utenfor sentrum av Cubas hovedstad Havanna i går ettermiddag: "Ned med Castro!" og "Frihet!" ble det taktfast ropt av et hundretall dissidenter som avsluttet et to dagers møte. Det er den kjente opposisjonslederen Martha Roque, som selv har sittet mange år i fengsel, som har tatt initiativet til møtet. Formålet er å samle Cubas ulike dissidentgrupper i paraplyorganisasjonen Forsamlingen for et borgerlig samfunn ( APSC). — Vi ønsker en fredelig overgang fra dagens diktatur til et demokratisk Cuba når Fidel Castro en dag er borte, forteller hun. Svært mange av de vel 360 dissidentgrupper på Cuba er imidlertid sterkt kritisk til Martha Roque, som anklages for å støtte de militante eksilcubanerne i Miami. Det nesten sensasjonelle var imidlertid at møtet ble avholdt uten at Castros sikkerhetspoliti grep inn, mener Roque.

Norge støtter.

På tirsdag i forrige uke inviterte Norges chargé d'affaires, Johan Vibe, cubanske dissidenter og observatører fra EU til et møte i den norske ambassaden. Det er ikke første gang dissidenter møtes her, et faktum som har gjort den norske diplomaten upopulær i utenriksdepartementet i Havanna. Det er et anstrengt forhold mellom Norges ambassade og det offisielle Cuba. For tiden fungerer den norske diplomaten som en kontaktperson til opposisjonen.

EU-protest.

Selv om Cubas dissidenter fikk avholde møtet i fred og ro, ble 15 europeiske parlamentarikere, journalister og politikere utvist fra Cuba torsdag og fredag. Cuba har ennå ikke kommet med noen offisiell forklaring på utvisningene. EU har protestert overfor Cuba, og det vil bli diskutert mulige reaksjoner.

Opposisjonslederen Martha Roque avgir her sin stemme i valget av en komité for Cubas dissidenter. Myndighetene <br/>hindret at utenlandske observatører fikk delta i møtet.
MARIANA BAZO /REUTERS