Krigen i Afghanistan har kostet både afghanerne og amerikanerne dyrt, og drapene på 16 sivile kvinner og barn har ført til ytterligere debatt og krav om å trekke styrkene ut av landet.

Endrer ikke strategi

Stemningen er allerede spent etter at amerikanske soldater skal ha brent flere koraner sammen med søppel i februar, og en amerikansk soldat søndag drepte flere sivile afghanere. Nå frykter man motreaksjoner og uro etter drapene.

Blant annet har Taliban varslet hevnangrep, og afghanske politikere krever at soldaten stilles for afghansk rett.

President Barack Obama understreker nå at den grufulle handlingen ikke vil ha noe å si for planene om tilbaketrekking.

Han påpekte at drapene viser hvor viktig det er å gi ansvaret for sikkerheten til afghanske myndigheter, men vil ikke fremskynde noe.

Saken fortsetter under annonsen.

— Det har gått et tiår, og nå som vi har tatt Bin Laden og Al Qaida er svakere, står vi sterkere til å overlevere kontrollen til afghanerne, sa Obama i et intervju med TV-kanalen KABC i Los Angeles mandag.

Stor belastning

Obama trappet opp krigen i Afghanistan da han inntok Det hvite hus av hensyn til USAs nasjonale sikkerhetshensyn. Blant annet var ett av målene å fjerne Talibans sterke innflytelse og finne Al Qaida-leder Osama Bin Laden, som stod bak terrorangrepene i 2001.

Krig er helvete. Slike hendelser vil skje. De har skjedd i enhver krig.

Bin Laden ble funnet og drept av amerikanske soldater i fjor, men store deler av Taliban har trukket seg over grensen til Pakistan. Krigen er en stor belastning, og motstanden har økt de siste årene - både i Afghanistan og blant amerikanerne.

Står sterkere

Obama advarer likevel om å fremskynde exit-prosessen med å trekke tilbake styrkene.

— Husk at jeg har startet en prosess hvor denne krigen vil være over innen utgangen av 2014. Våre tropper vil bli trukket ut, men vi vil trekke dem ut på en ansvarlig måte, sa Obama.

Også utenriksminister Hillary Clinton uttalte at den brutale hendelsen ikke rokker ved USAs målsetning om å beskytte det afghanske folk eller målet om å gjøre alt som står i deres makt for å bygge et sterkt og stabilt Afghanistan.

Ni barn drept

Det var natt til søndag en amerikansk soldat skal ha sneket seg ut fra basen sin i Kandahar. Tungt bevæpnet skal han ha oppsøkt to små landsbyer, og gått fra hus til hus og skutt ned sivile afghanere som lå og sov. Han satte også fyr på husene.

16 sivile ble drept. Blant de drepte var ni barn og tre kvinner.

Risikerer dødsstraff

Den 38 år gamle mannen er pågrepet, men det er foreløpig ikke oppgitt hva motivet for drapene er. Han risikerer dødsstraff dersom han blir kjent skyldig for drapene.

Mannens identitet er ikke frigitt av det amerikanske forsvaret, men ifølge kilder er skarpskytter og pådro seg nylig hodeskader i en bilulykke i Irak, melder nyhetsbyrået AP.

USAs forsvarsminister Leon Panetta uttalte til reportere mandag at de allierte ser ut til å bli testet annen hver dag.

— Men det er nødvendig for alle, USA, Afghanistan, ISAF-styrkene, å holde oss til strategien vi har lagt. Krig er helvete. Slike hendelser vil skje. De har skjedd i enhver krig. De er grusomme hendelser. De er ikke de første, og vil nok ikke bli de siste, sa Panetta.

Utbedrer leiren

De styrkene i landet følger situasjonen nøye, men har så langt ikke økt beredskapen etter drapene. Forsvaret er forberedt dersom noe skulle skje i kjølvannet av hendelsen, men har ikke sett reaksjoner foreløpig.

Ingeniørsoldater fra Hæren er imidlertid på plass for å utbedre noe av infrastrukturen rundt leiren i Meymaneh, skriver VG Nett.

Blant annet settes det opp mer piggtråd, nye gjerder og en vollgrav rundt leiren i Meymaneh etter at demonstranter som protesterte mot koran-brenningen angrep leiren i februar.

— Etter demonstrasjonene og angrepet på leiren ble det gjort en gjennomgang som avdekket enkelte svakheter. Blant annet kom demonstrantene seg gjennom gjerdet. Derfor blir det nå gjort noen utbedringer, sier oberstløytnant John Espen Lien, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til VG Nett.