Med opp til orkans styrke herjer høststormen med Nord-Norge i kveld:

Politiloggene fra Midtre Hålogaland og Troms politidistrikter handlet stort sett om takplater som føyk gjennom lufta og trær som hadde veltet over veien.

Flyplassen i Tromsø hadde ikke flyforhold mandag kveld. Fra 19-tiden var det nærmest umulig å lande. Ifølge Nordlys.no snudde enkelte fly og landet på Bardufoss melder NTB.

— Ekstremvær

Meterologisk institutt har et OBS-varsel for Troms fra og med mandag ettermiddag. Det kommer nemlig til å bli økning til sørlig sterk kuling utsatte steder, og fra i ettermiddag er det meldt sørvestlig storm som i kveld blir dreiende vest med orkans styrke, melder nordlys.no.

Flere tak har blåst av husene på grunn av den sterke stormen.

Saken fortsetter under annonsen.

I bygda Hamn på Senja i Troms ble det klokken 14.05 målt 33 meter vind per sekund - noe som tilsvarer vind av orkan styrke.

- Helt «malabarisk»

Ingrid Evertsen bor på yttersida av Senja. Hun forteller til nrk.no/nordnytt at strømmen har gått der hun bor:

– Ute er det «malabarisk», som vi sier. Det er virkelig uvær. Strømmen har vært borte i én time nå. Det er ikke noe fornøyelse, og definitivt ikke noe turvær. Vi har tjoret fast alt ute. Alt er tatt inn. Man kan ikke ha noe ute nå, sier Evertsen til distriktssendingen.

- 109 knop

Da Aftenposten.no ringte Forsvaret for å få snakke med meterologene ved Andøya flystasjon, måtte sentralbordet i Oslo gi opp:

— Vi får ikke kontakt med noen på Andøya. Det er strømbrudd, og umulig å komme igjennom, sier damen etter tredje forsøk.

Værtjenesten på Andøya har målt 109 knop på en fjelltopp på Andøya.

Orkan er på 64 knop, melder Nordnytt.

Tak er revet av, og politi og sivilforvaret er ute og sikrer så godt de kan.

- Tenk deg om

Flere steder kan vinden komme opp i full storm.

Dét er ikke noe å spøke med – selv for en hardbarket nordlending.

– Folk langs kysten må være forsiktige hvis de skal ut. Det samme gjelder de som skal kjøre over fjellovergangene. Kanskje bør man ikke gå ut hvis det ikke er nødvendig, sier statsmeteorolog Hannekae Luijting i Tromsø til yr.no .

- Mange innstillinger

Flere fergesamband er innstilt:

Tromsø og Skjervøy, og sambandet Tromsø – Vikran – Tennskjær – Lysnes.

Ferga mellom Vikran og Larseng i Tromsø må også melde pass.

- Også Nordland

Trafikkselskapet Torghatten nord melder mandag kveld at fergene som går mellom Hansnes og Stakkvik i Karlsøy kommune er innstilt inntil videre.

Dette gjelder også ruta Hansnes - Vannøy og Bodø - Væroy - Røst.

Ann Kristin og hunden Lasse tok sin vanlige luftetur i ettermiddag, til tross for storm med orkan i kastene og vannerett regn i Tromsø
OLE MAGNUS RAPP