Sjekk været nå: Kort— og langtidsvarsel, værradar og statistikk

2012 har vært et år for mange varmerekorder. Vi hadde dem både i mars og i mai i Oslo og mange andre steder i landet. Men starten på juni har mange steder vært svært kjølig.

De tre første dagene hadde middeltemperaturer under 10 grader på målestasjonen på Blindern. Det er rundt 4-5 grader kaldere enn normalt i begynnelsen av juni. Ingen av dagene har det vært målt over 15 grader.

Det er sjelden at det er så mange kalde dager på rad i den første sommermåneden. Dersom en ser på statistikken fra Meteorologisk institutts tjeneste eklima.no, er det vanligste at ingen eller bare én av junidagene er så kald. Man må tilbake til 1991 for å finne et år med tre eller flere dager med middeltemperatur under 10 grader i juni. Da var det til gjengjeld seks så kalde dager.

For å sammenligne var det seks dager i mars i år i Oslo som alle var varmere enn de tre første dagene i juni.

Saken fortsetter under annonsen.

Årsaken til junikulden kan ifølge meteorolog Solbjørg Apeland hos Storm oppsummeres med to ord:

— Kald nordavind.

Dersom en ser på de tre første junidagene og sammenligner med Blindern-målingene som startet i 1937, var det den 7. kaldeste målte junistarten i år. Kaldest var det de tre første junidagene i 1975. Da var gjennomsnittstemperaturen bare 7,4 grader. 2012 er også det første året siden 1975 hvor alle de tre første dagene i juni hadde en middeltemperatur på under 10 grader.

Opp mot 17-18 grader

Prognosene tyder på at middeltemperaturene dagene fremover vil passere 10 grader i Oslo. Men noen sommervarme opp mot 25-30 grader kan både hovedstaden og resten av Norge se langt etter.

- Det vil bli litt varmere fra onsdag av, men trolig ikke mer enn 17-18 grader, sier meteorolog Apeland.

Østlandet og Midt-Norge ligger an til å få de høyeste temperaturene.

— Men det vil være et lavtrykk over Sør-Sverige og Østlandet tirsdag, som vil gi endel byger og en skyet værtype over Østlandet. Agder vil derimot få sørøstlig vind og en ganske fin dag tirsdag, fortsetter hun.

Utover uken vil Østlandet få finere vær, men det vil fortsatt være ustabilt.

— Det vil bli enkelte byger onsdag, men fra onsdag kveld til fredag vil det bli tørrere og lettere skydekke. Fra fredag vil et nytt lavtrykk trekke innover fra Nordsjøen, og i helgen blir det nok kjøligere igjen.

Bikkjekaldt i nord

Vestlandet vil få litt finere vær enn Østlandet, særlig sør for Stad, ifølge Apeland. Men det vil kunne komme nedbør også der.

I ytre strøk av Finnmark og Troms vil de de nærmeste dagene bli fint, før det fra torsdag av blir bikkjekaldt og ruskevær helt nord på grunn av et lavtrykk i Barentshavet.

— Det vil ikke bli snø, men regnbyger og 6-7 grader.

Værvinnerne den kommende uken bor trolig i Midt-Norge eller sør i Nordland.

— Nordland får det ganske fint fra torsdag/fredag, og i helgen blir det kanskje best i Midt-Norge. Men 20 grader blir også vanskelig der, konkluderer Apeland.

Heller ikke i neste uke ser meteorologen på prognosene at det skal bli varmt og fint sommervær.

— Vi ser ikke noen tegn til høytrykk, så neste uke vil det sannsynligvis fortsette med den værtypen vi har denne uken.

Rekordkaldt i Stockholm og Trondheim

Selv om det har vært kjølig i Oslo, har vi ikke hatt det «superkaldt» de første junidagene. Andre steder har hatt det verre. I Trondheim var 1.juni den kaldeste junidagen på 50 år, ifølge eklima. Da var middeltemperaturen bare 3,8 grader, og minimumstemperaturen var 0,7 grader.

Også den svenske hovedstaden Stockholm hadde det veldig kaldt i helgen. Ifølge NTB var det den kaldeste junihelgen på 84 år. Lørdag ble det ikke varmere enn seks grader.