— Vi må kanskje tilbake til slutten av 30-tallet for å finne et tilsvarende kart over snøtilstanden i desember, forteller vakthavende meteorolog Jan-Erik Johnsen ved Meteorologisk instituttKlikk her for oppdatert værmelding.

Kartet som instituttet hver dag utarbeider i samarbeid med Norges Vassdrags- og Energiverk (NVE) og Statens kartverk avslører det uvanlige mildværet landet over. Første søndag i advent i 2006 er det bare et fåtall nordmenn som kan spenne på seg skiene utenfor huset. Sør for polarsirkelen er det nesten bare tørr snø på høyfjellet.- Årsaken er et intenst lavtrykk som ender opp i Norskehavet. Mild vind trekker inn over hele landet, men den avkjøles gradvis på vei nordover. Varm sjø bidrar også til høye temperaturer, spesielt i Sør-Norge, forklarer statsmeteorolog Jan-Erik Johnsen.Temperaturrekordene for desember har likevel ikke falt - ennå. Varmest på desembers første dag var det i Tafjord på Sunnmøre, med 16.9 grader. Det er den høyeste desembertemperaturen som er målt der siden 1987, men knapt halvannen grad under den norske månedsrekorden.

Unntak.

Ett hvitt unntak i det grønne desember er Hemsedal. Turistsjef Gunn Eidhamar hevder hun har snø på hustaket sitt nede i bygda, 625 meter over havet, og at alpinanlegget er ett av få i Europa som i øyeblikket kan skilte med gode snøforhold.- Mens det kan være mildt og lite snø andre steder, gjør vindforholdene at snøen kan lave ned her. Vi har hatt én minusgrad og tørr snø, forteller hun.Forholdene gjør at skifolkene ikke har så mange steder å velge mellom. Til uken er blant annet et europacuprenn i super-G flyttet fra St. Moritz til Hemsedal.

Grønn desember i Oslo i 2006. Her danser nissen lystig sammen med barna på julemarkedet til Norsk folkemuseum i Oslo i går.
STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX