— De er oppsiktsvekkende å se så mange grove overfall og voldtekter i løpet av så kort tid. Jeg har ikke opplevd lignende i løpet av de fem årene jeg har jobbet her, sier politiførstebetjent Randi Bones ved sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt. Siden 11. juni har fem kvinner mellom 18 og 28 år blitt overfalt og voldtatt, eller forsøkt voldtatt i Oslo. Tre av overfallene har skjedd i Oslo sentrum.

- Ingen sammenheng

Politiet tror fem forskjellige gjerningsmenn står bak ugjerningene. - Vi ser ingen sammenheng mellom sakene. Det er store muligheter for at fem voldtektsmenn går løs i Oslo nå, sier Bones. Bones vil ikke karakterisere Oslo sentrum som utrygt, men hun anbefaler kvinner å ta følge med noen hjem så sant det er mulig. - Unngå sidegatene og ta helst følge med noen hjem nattestid. Ha gjerne mobiltelefonen klar, sier hun. Politiet oppfordrer kvinner på vei hjem fra byen til å ta taxi i stedet for å gå, og Bones ber berusede kvinner om å være spesielt forsiktige: - Det er berusede kvinner som er de letteste ofrene, sier hun. Etterforskingen går tregere

Opphopningen av alvorlige overfall og voldtekter gjør at etterforskningen av sakene tar lengre tid en normalt. - Når det kommer nye saker til må vi nedprioritere de eldre sakene. Dette kan gjøre at oppklaringen kan gå noe senere, sier Bones. Hun avviser at tregt etterforskningsarbeid går utover oppklaringsprosenten. - De akutte tingene får vi unna. Vi får gjort det vi skal i disse sakene, sier Bones. Her er de fem voldtektene eller voldtektsforsøkene:

  • Den 18. juli gikk en 21-år gammel kvinne av bussen ved Bogstad camping. Der ble hun overfalt og dratt inn i et buskas. Idet mannen takk ned kvinnens bukser skrek hun høyt og gjerningsmannen ga opp. Voldtektsforsøket skjedde like ved krysset Ankerveien/Ekraveien.Mannen beskrives som 25 år gammel, mellom 170 og 175 centimeter høy og har smalt ansikt. Kvinnen tror han kan være polsk.
  • Den 2. juli ble en 24-år gammel kvinne overfalt og voldtatt da hun gikk alene oppover Kristian IVs gate i retning slottet mellom klokken 01.30 og 02.30 natt til søndag. Overfallet skjedde like etter at hun hadde krysset Frederiks gate.Gjerningsmannen beskrives som en 20 til 25 år gammel mann av utenlandsk opprinnelse. Han er liten og slank, ca. 175-180 cm høy og har mørkt, kort, krøllet hår, små kinnskjegg, og et rundt ansikt med velfriserte øyenbryn. Han skal ha en skjev hjørnetann på høyre side oppe i munnen.
  • Den 24.juni rundt kl 04.20 ble en kvinne (28) overfalt og forsøkt voldtatt i Brenneriveien. Hun gikk sammen med en person hun hadde møtt samme kveld på et utested. Det var denne personen som skal ha forsøkt å voldta henne.Mannen beskrives som å være av utenlandsk opprinnelse, rundt 25-30 år og 175-180 cm høy.
  • Den 11. juni kl 02.00 ble en 18 år gammel kvinne voldtatt på Slemdal i nærheten av Holmendammen. Kvinnen skal ha blitt dratt inn i et skogholt og voldtatt der.Mannen beskrives som slank med nordisk utseende og 180-185 centimeter høy. Han skal være mellom 25 og 30 år og ha blondt, krøllet hår. Gjerningsmannen kan ha blitt påført kloremerker på halsen av offeret for overfallsvoldtekten.
  • Den 11. juni rett før kl 01.00 ble en 26-årig kvinne overfalt bakfra, lagt ned i bakken og forsøkt voldtatt i Kjærlighetsstien ved Telthusbakken. Kvinnen klarte å sloss seg ut av voldtektsmannens grep.Mannen beskrives som mørkhudet, i 20-års alderen. Han skal være rundt 170 centimeter høy. Etter voldtekten på Slemdal gikk politiet ut med en fantomtegning av gjerningsmannen. Den ga etterforskerne en rekke nye tips, uten at disse har ført til noe gjennombrudd i saken.
Denne mannen er en av fem som står bak grove overfall og voldteksforsøk i Oslo de siste fem ukene. Dette er politiets fantomtegning av mannen som er mistenkt etter overgrepet på Slemdal.
POLITIET / SCANPIX