— Vi vil ha rettferd! Vi vil ha rettferd!

Det roper de protesterende i Delhi i dag, som de har gjort i tre uker i protester som fordømmer den brutale gruppevoldtekten i byen. De protesterende er blitt færre nå, men et hundretall personer møter ennå opp hver dag i sentrum av byen med plakater, slagord, og levende lys.

De fleste av dem er klare i sin tale: De ønsker dødsstraff for dem som brutalt voldtok og drepte den 23-årige fysioterapistudenten i desember.

KRISTIN SOLBERG, INDIA

— Vi håper i det aller minste på en striktere lov. Vi ønsker dødsstraff ved henging for alle dømte voldtektsmenn. Vi ønsker hasterettssaker for all seksuell kriminalitet, slik at de kan håndteres innen to måneder. I dag går sakene over mange år, kanskje 30 år, og ingen husker da noen ting, sier Raman Choudhry, én av de protesterende.

Han har nettopp holdt en tale for en gruppe kvinner og menn som er møtt frem. Noen sitter på bakken med postere som krever offentlig henging av gjerningsmennene. Andre holder plakater som fordømmer seksuell kriminalitet generelt, som den med ordene: «Hvis du tar på en kvinne uten samtykke, gjør det deg ikke til en mann. Det gjør deg til en kriminell».

Saken fortsetter under annonsen.

Sultestreik

I et hjørne foregår samtidig en sultestreik, der en håndfull personer, slappe av fastingen, ligger under tykke tepper for å holde varmen i vinterkulden. Én av dem ble i går sendt til sykehus etter 14 dager uten mat.

Tajinder Pal Singh Bagga er på sin andre dag i sultestreiken, og sier han skal fortsette til loven blir strengere.

— Det er så mange voldtektssaker i Delhi, men denne saken var spesielt brutal, sier han.

— Nok er nok, og det er derfor så mange er møtt opp.

Møtte i retten

Noen kilometer unna møtte fem av de tiltalte i retten i dag, der de ble overlevert den fulle tiltalen i et rettsmøte. De fem får nå noen dager til å lese gjennom tiltalen og finne advokat, før de må møte i retten igjen 10. januar.

Rettsmøtet ble av indiske medier beskrevet som «et kaos», da rettssalen var full av journalister og fremmøtte advokater. Dommeren beordret etter hvert alle som ikke er direkte involverte i saken, ut, og rettsmøtet foregikk for lukkede dører.Saken føres for en spesiell «hastedomstol» etter all oppmerksomheten den har fått i India. I et tregt og overbelastet rettsvesen kan det ellers ta måneder eller år før voldtektssaker ender i retten.

Den sjette tiltale, en gutt som sier han er 17 år, regnes som mindreårig. Han stilte i dag for en domstol for mindreårige, som i første omgang har som oppgave å konstatere at han faktisk er under 18 år, slik han hevder. Det er i medier og av protesterende blitt sådd tvil om hans egentlige alder.

Krav

De protesterende i Janta Mantra i sentrum av Delhi krever at 17-åringen, som ifølge medierapportene var den mest brutale av de seks mennene, stilles for en ordinær domstol.

«En mindreårig voldtektsmann er ikke mindreårig», står det på en av plakatene her.

— Han er ikke ungdom. Han var mentalt kapabel til å gjøre det han gjorde, sier jusstudenten Choudhry inn i en mikrofon foran en gruppe demonstranter.

— Vi ber at ingen mindreårige kan utnytte en slik svak lov, fortsetter han.

Menneskerettigheter

Mens protesterende og endel medier krever dødsstraff for gjerningsmennene, finnes det stemmer som oppfordrer til moderasjon. Det regjerende Kongresspartiet har sagt at de ikke vil oppfordre til dødsstraff – som i India kun brukes i sjeldne tilfeller – i denne saken.

Human Rights Watch er blant dem som sier at dødsstraff ikke er løsningen.

- For politikere er det å støtte dødsstraff en lett, men ikke en effektiv løsning, sier Meenakshi Ganguly, Sør-Asia-direktør i Human Rights Watch, i en pressemelding.

— Det er mye vanskeligere, men mer effektivt, å gjennomgå responsen fra politiet, leger, rettsmedisinere, aktoratet og dommerne i saker om seksuell vold. Overlevere fortjener en effektiv, koordinert respons på seksuelle overgrep.

«Andreklasses borgere»

For ingeniørstudenten Navpriya (21), en protesterende som ikke vil oppgi sitt fulle navn, er strengere straffer en del av løsningen. Det samme er holdningsendringer og en høyere status for kvinner.

- Voldtektssaker skjer hele tiden i India. Kvinner i India blir regnet for andreklasses borgere, sier hun.

Navpriya holder en plakat der det står: «I India er kvinner hverken trygge inne i livmoren eller utenfor.»Det er en henvisning til de mange abortene av jentefostre, som utføres fordi mange foreldre ønsker sønner. Å få en jente er dyrt: Hun trenger medgift. Dessuten er det sønner som tar seg av sine aldrende foreldre, mens døtre tar seg av sine svigerforeldre. Det sosiale presset på kvinner om å føde sønner er også stort.

— Grunnloven gir oss like rettigheter, men samfunnet må reformeres. Det er folk som ser på kvinner som ting som kan brukes, at de kan gjøre hva de vil med kvinner, sier Navpriya.

For å unngå seksuell vold i offentligheten, tar Navpriya som mange andre kvinner i Delhi endel forholdsregler. Hun forsøker å unngå å ta buss, og heller undergrunnsbanen, som hun regner for tryggere. Hun tar aldri rickshaw alene og forsøker å være hjemme før det blir mørkt. Hun sier det føles urettferdig at hun som kvinne ikke kan være ute om kvelden.

Rystende uttalelser

Gjengvoldtekten som skjedde 16. desember på en buss i hovedstaden, har fått svært mye medieoppmerksomhet i India. Mange aviser og TV-kanaler har startet kampanjer der de rapporterer omfattende om voldtekter også ellers i landet.

Noen få har også begynt å diskutere kvinners stilling i India generelt, og setter voldtekter inn i en større sammenheng der kvinners rettigheter stadig brytes.

Samtidig kommer både politikere og spirituelle guruer med uttalelser, og ikke alle er like hjelpsomme. Den spirituelle guruen Asaram Bapu, en selverklært gud, kom i dag med en uttalelse som klandret den 23-årige studenten som døde på et sykehus i Singapore i romjulen av store indre skader, for det som skjedde med henne.— Bare fem-seks personer er ikke gjerningsmennene. Offeret er så skyldig som hennes voldtektsmenn (…). Hun burde ha kalt overgriperne «brødre» og tigget dem om å stoppe. Dette kunne ha spart hennes verdighet og liv. Kan bare én hånd klappe? Jeg tror ikke det, sa han ifølge indiske medier.

Uttalelsen ble fordømt i mediene og av mange politikere. Opposisjonspartiet BJP krever at Asaram trekker den tilbake.

Etter alt oppstyret rettet Asarams talsperson senere i dag på uttalelsen, til å si at jenta var bare «1 prosent» skyldig.

— Ville du ha gått på en buss sent om kvelden? spurte hun.

Sultestreiker

Ramneet Karu Sahota (30), en student og konsulent som deltar i protesten i Delhi, er blant dem som fordømmer guruens uttalelse. Hun mener det ikke er riktig at kvinner må endre sin oppførsel og begrense sin frihet, når det er samfunnet som bør endres.

— Slike uttalelser forsøker å fjerne fokus. De vil at alle skal begynne å tenke på noe annet heller enn å kreve reformer. Og ikke bare trenger vi reformer, vi trenger at de blir implementer og fulgt opp, sier hun.

— Det som kreves, er en endring i mentaliteten til alle personer. Alle personer må respektere hverandres liv. Fra sosial apati må vi komme til sosial empati, sier hun.