Økt profesjonalitet. Ranet av NOKAS pengesentral i Stavanger er et skoleeksempel som klippet ut av ranernes nye lærebok. Mens søvnige Stavangerfolk haster av gårde til jobben, slår minst åtte ranere til i en nøye planlagt aksjon med militær kraft og presisjon. Utbytte: 60 millioner kroner.Natt til mandag skjedde det igjen, på Jessheim, men her lå politiets elitestyrke klar inne i lokalene til DnBNOR. Ranerne Sven-Eirik Utsi (35) og Carlo Jeanette Hellevig (40) lå derfor alt på sykehus med skuddskader da vekterne fra Hafslund sikkerhet skulle ha låst seg inn i hvelvet for å hente helgens rekordomsetning etter Jessheimdagene. — Vi utelukker ikke flere pågripelser i saken, men foreløpig er ingen flere etterlyst internt, sier lensmann Morten Huse på Jessheim. Politiaksjonen pågikk fra klokken 22 til midnatt, da de to var pågrepet.

Endrer stadig taktikk

Samme morgen ble en mann nektet adgang til sparebanken DnBNORs lokaler i Ski, fordi han hadde tatt med seg en pumpehagle og kom på døren ett kvarter før åpningstid.- Forbrytere forandrer taktikk hele tiden ut i fra hva som gir høyest utbytte og minst risiko, men vi har sett mange eksempler på anslag rett før banken eller posten åpner. På dette tidspunkt er ofte politipatruljene opptatt med andre oppdrag, det er få vitner ute, og det kan være lettere å komme seg unna, sier Åge Bakken, politioverbetjent ved internasjonal avdeling i Kriminalpolitisentralen (Kripos). Bakken er en av Norges fremste eksperter på kriminelle nettverk, og sier at stadig flere forbrytere samarbeider på tvers av fylkes- og landegrenser. Terskelen for å bevæpne seg og bruke våpnene er også blitt lavere.

Større bander

Norge og spesielt Sverige har også kommet etter resten av Europa, hvor det oftere skjer at et større antall ransmenn deltar i hver aksjon. Forbryterne er blitt bedre organisert, og får oftere opplysninger fra utro tjenere på innsiden før de slår til. Dessuten er det blitt mer vanlig å benytte "underleverandører" som kan skaffe raske eller tunge biler, våpen, radioer eller dekkleiligheter før og etter flukten.Den enslige raner som vifter med sin pistol med respekt for de bankansattes arbeidstid, er nesten en saga blott.Etterretningsseksjonen ved Oslo politidistrikt har utarbeidet en strategisk analyse over kriminalitet i hovedstaden og finansiering av internasjonal terror. Smugling av narkotika, sprit, menneskesmugling og prostitusjon er fortsatt de største inntektskildene for de største nettverkene, men politiet mener også at utbyttet fra flere større ran skal ha gått til bakmenn i utlandet.Pågripelsene viser at flere fra Balkan og det tidligere Sovjetunionen har militær bakgrunn, og at de nå utnytter denne treningen i kriminell virksomhet.

Ulike trender

I Oslo mener politiet det er den samme banden som fire ganger på rad slo til mot Økern postkontor akkurat før de åpnet, før de prøvde en femte gang ved stengetid. De ansatte ble slått og tapet fast. - Det virker som om banker og postkontor er spesielt utsatt når de skal åpne eller stenge. Generelt sett har disse blitt bedre sikret, og vi har sett en økning av ran og grove tyverier fra kiosker, bensinstasjoner, tobakks- og fruktbutikker. Men vi har også hatt de meget grove og tunge anslagene mot pengesentralene i Oslo og Stavanger, sier politiinspektør Iver Stensrud, leder av avdelingen mot organisert kriminalitet i Oslo. Ran i millionklassenApril 2004.Tellesentralen til NOKAS i Stavanger blir ranet for 60 mill. like etter kl. 08.00

November 2003.Ran av Nordea på Grünerløkka kl. 08.15

Saken fortsetter under annonsen.

April 2003.Ran av verditransport til Nordea i Nordre gate, like før kl. 9.30.

Desember 2002.Vaktservice i Drammen ranet etter kl. 21.18.

Juli 2002.Økern postkontor ranet etter stengetid, kl. 17.30.

Mars 2002.Manglerud postkontor ranet. Ranerne var inne i lokalet da de ansatte kom på jobb.

April 2002.Falkenvektere ranet på Liertoppen like før kl. 21.

Desember 2001.Majorstuen postkontor ranet litt etter kl. 07.00.

November 2001.Ran av Auticon transport i Lørenskog ca. kl. 09.30.

September 2001.Gjensidige NOR sparebank, Bryn ranet i helgen.

Februar 2001.Ran av Auticon Transports lokaler. Tyvene brøt seg inn om natten.

August 2000.DnBs tellekontor på Løren ranet rett etter kl. 100.

Juni 2000.Falken transport i Larvik ranet ca. kl. 14.30.

April 2000.Securitas transport i Drammen ranet kl. 01.15.

<b>Ranet før åpningstid.</b> NOKAS tellesentral i Stavanger.
POLITIET
<b>Ranet før åpningstid. </b> Postkontoret på Økern ble forsøkt ranet fire forskjellige ganger da de ansatte kom på jobb. Her undersøker væpnet politi lokalene.
KNUT FJELDSTAD/SCANPIX