Oslo opplever søndag en av årets kaldeste dager, med målte temperaturer på under 11 minusgrader. Det er kun et par dager i februar hvor det ble målt kaldere temperaturer.

— Dette er i hvert fall definitivt den kaldeste dagen i årets sesong, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe på Meteorologisk institutt.

Og kaldere skal det bli. I Oslo er det meldt 15 minusgrader mandag og 16 på tirsdag.

— Det ser ut at det kalde været vil fortsette ut hele uken. Vinteren er så definitivt kommet meteorologisk sett, etter en november som var unormalt varm, sier Alsvik Walløe.

Stabilt kaldt

Temperaturen vil holde seg stabilt lavt hele mandag og tirsdag. Ifølge yr.no ligger det foreløpig an til at gradestokken ikke vil krype over 14-15 minusgrader mandag og tirsdag.

Saken fortsetter under annonsen.

— Det kan bli et av de kaldeste døgnene så tidlig i desember. Det eneste som taler imot i Oslo er at det ikke ligger snø på bakken i sentrum, sier meteorologen.

Ifølge statistikk fra eklima.no har har det siden målingene startet på Blindern i 1937, aldri vært en lavere maks-temperatur i desember enn 16,4 minusgrader (nyttårsaften 1978.) Det skal godt gjøres å slå.

Men så tidlig i desember, eller i hele november, har det aldri vært en lavere makstemperatur enn 11,1 minusgrader. Og før jul har det bare skjedd tre ganger at gradestokken ikke har krøpet over 14,1 minusgrader i løpet av et døgn på Blindern-stasjonen. Og det er ikke usannsynlig at det kan skje mandag eller tirsdag.

Kaldt i hele landet

Men det er kaldere enn normalt over hele landet. Søndag 2. desember ser ut til å kunne bli årets kaldeste dag i Trondheim så langt, med meldte temperaturer på 14 minusgrader i kveld. Det varmeste som er målt siste døgn i hele Norge er 1,7 plussgrader på Svinøy fyr i Møre og Romsdal.

Andre steder i landet sank temperaturene siste døgn til rundt 30 minusgrader. I Kautokeino ble det målt 33 minusgrader, og nord i Hedmark, på målestasjonene Folldal og Drevsjø, ble det registrert henholdsvis 29 og 28 minusgrader i natt.

Her har adressa.no laget en oversikt over alle stedene som hadde under 20 minusgrader natt til søndag.

Kald luft fra Russland

Årsaken til sprengkulen må vi til Russland for å finne.

— Det har blåst en kald luftmasse ned fra Russland og over store deler av Europa. Når vi først får en slik luftmasse, og så har lite skyer selv, lager vi kulde selv, sier Alsvik Walløe.

Manglende skydekke gjør nemlig at varmen forsvinner, mens sola ikke er sterk nok til å kompensere for varmetapet.

Dårlig nytt for skiløpere

For skiløpere som savner snø i sprengkulda, har meteorologen dårlig nytt.

— Det blir lite nedbør over hele landet, med unntak av Sørlandet, som får litt snø det neste døgnet langs kysten. På Østlandet blir det fortsatt tørt og kaldt. Det er mulig det blir noen lette snødryss i midten av uken, sier Alsvik Walløe.

Men trøsten er at det vil bli finvær og mye sol.

skiforeningen.no kan du se hvor du kan gå på ski i Oslo-området. Men nært Oslo sentrum er det lite skiføre.

Rekord i 2010

Hvorvidt desember blir like sprengkaldt som i 2010, som ble den kaldeste julemåneden noensinne, er fortsatt langt fra klart.

Normaltemperaturen i starten av desember ligger på et par minusgrader.

— Desember i år har startet veldig kaldt, med temperaturer langt under normalen. Forhåpentligvis blir det ikke like kaldt som i 2010, men det gjenstår å se, sier Alsvik Walløe.

Da var middeltemperaturen 9,2 minusgrader. Normalen er 3,1 minusgrader.