Seigryte

1 kg seifilet

3 hvitløkfedd, finhakket

1 liten løk, finhakket

1 paprika, grovhakket

1 liten fennikel, skåret i tynne remser

Saken fortsetter under annonsen.

1 boks knuste tomater

hakket persille

salt og pepper* Fresestek kjapt hvitløk, løk og paprika i smør eller olivenolje i en panne med høye kanter. Ha i fennikel og la den bråvarme. Ha i tomatene, skru ned varmen og la sausen syde 10 minutter. Smak til med salt og nykvernet pepper. Legg på filetstykker. Skru av platen. Legg på lokk og la stå i 8— 10 minutter eller til seien er gjennomvarm. Server med ris eller linser og rikelig frisk persille. Tips til variasjon:

Rydd i grønnsaksskuffen! Chili, laurbærblad, persille og timian er blant mulige smaksforsterkere.

Seisuppe

1 kg seifilet

3/4 l fiskekraft (eventuelt av 2 fiskebuljongterninger)

2 gulrøtter

1 persillerot (gjem det grønne til persilledryss)

litt sellerirot

noen frosne grønne erter

1 dl melk

litt fløte

2 ss hvetemel* Skjær røttene i terninger og ha dem i kraften. Kok opp. Rør jevning av kald melk og hvetemel og visp den inn. Småkok i 5 minutter. Rund av med en fløteskvett. Ha i ertene og legg filetene skåret i passe stykker forsiktig i. Trekk kjelen til side før suppen "bobler". Gi filetene 2-3 minutter til å bli gjennomvarme. Serveres med finhakket gressløk og flatbrød.Tips til variasjon:

  • Ha reker og/eller blåskjell i suppen, men først i siste minutt, for å unngå at de blir tørre og seige. Bruk gjerne purre, fennikel eller spinat i suppen. Dropp melblandingen, visp i stedet inn to eggeplommer som legering. Og fargelegg den eventuelt med noen safrantråder.

Grove seikaker

3/4 kg seifilet

2 ts salt

2 ss potetmel

3 dl melk

pepper

2 finhakket vårløk* Når man lager fiskemat, er det viktig at ingrediensene er kjøleskapskalde. Skrap fiskekjøttet eller mal det en gang på kvern. Eller kjør det på foodprocessor, men vær kjapp, og ta litt av gangen, massen blir finmalt på et blunk. Rør inn saltet. Og så potetmelet. Spe langsomt med melken, rør godt inn mellom hver gang. Smak til med nykvernet pepper og rør inn smakstilsetninger til slutt, som for eksempel hakket vårløk. Form store flate kaker og stek. Serveres med poteter og grønnsaker.Tips til variasjon:

Mye egner seg til å blande i fiskematdeigen, purre, løk, hvitløk, paprika eller urter som persille, dill eller koriander. Eller bytt ut noe salt og melk med rekekraft og bland inn noen grovhakkede reker. Server dem gjerne som fiskeburger med salatgrønt til.

Seibiff

1 kg seifilet

2 store løk skåret i ringer

2-3 ss hvetemel

1 ts salt og 1/2 ts pepper

smør til steking* Stek løken myk og gylden i smør og hold den varm. Lag en blanding av mel, salt og pepper. Skjær fiskefileten i passe serveringsstykker, vend dem i melblandingen og stek dem gyldne. Serveres tradisjonelt med poteter og råkost, for eksempel revede gulrøtter blandet med revet eple. Tips til variasjon:

Tilbehør kan også være en tapenade - en finmost blanding av sorte oliven smaksatt med middelhavsansjos, hvitløk, kapers og den beste olivenoljen. "Biffene" kan også serveres med en kald saus av f.eks. 1 dl lettmajones, 1 dl lettrømme, 3 ss finhakkede sylteagurker, finhakket persille og gressløk. Smak til med en god sennep, salt og pepper.

Sei i suppe.
Øhman Rolf
Sei som biff med løk.
Øhman Rolf
Sei i burgerbrød.
Øhman Rolf
Sei i en gryte med tomat, paprika og fennikel setter litt farge på hverdagsfisken.
Øhman Rolf