–De har vært her tre dager på rad, men i går tok politiet med seg to stykker. De kommer ikke hit igjen, tror en solbrilleselger ved Rådhuset.

–For to dager siden var det sikkert 40 stykker som organiserte spill utenfor her, sier en ansatt i en butikk ved Nationaltheatret stasjon.

–Noen ganger er de her, og så er de borte, sier en forretningsdrivende i Brugata.

Verden kommer til Oslo i stadig større grad. I fjor høst dukket koppespillet opp – en spiller har tre kopper som han flytter lynraskt over en liten kule. Plutselig stopper han, og du kan sette penger på hvilken kopp som skjuler kulen. Den ligger alltid under en annen kopp enn du tror.

Stjeler fra lommer.

Samtidig har spilleren ofte allierte som går rundt og letter lommer og vesker hos tilskuerne.

Saken fortsetter under annonsen.

–Vi aner ikke hvor de er nå, men kommer vi over spillere, så anholder vi dem. Det er ikke lov til å spille dette spillet på gaten, sier de to mennene som kjører politipatrulje over Rådhusplassen.

Sjefen ved Sentrum politistasjon, Bjørn Åge Hansen, advarer folk mot å bli med på koppespillet:

–Du kan ikke vinne. Hvis du absolutt vil bruke penger, så gjør det på en måte som gjør at du får noe igjen for dem. Kjøp =Oslo.

I går fortalte Aftenposten om rumenerne som ifølge politiet med utgangspunkt i Vaterlandsparken, driver en ugild blanding av tigging og vinningskriminalitet. Forsterkninger av rumenere skal være underveis. Stasjonssjefen tror det blir nok å gjøre for hans folk.

–Naive.

–Vi forventer vel egentlig mer av det samme som vi har hatt de siste årene, og har fått rapporter om at det er minibusser med rumenere på vei til Norge.

–Og de er kriminelle?

–De har ikke penger, og de skal leve. Siden vi ikke har grensekontroll innen Schengen, er det ingen som aner hvor mange de er. Noen tigger, og siden det ikke er forbudt, er det greit. Det som ikke er så greit, er lomme— og butikktyverier, sier Hansen, som synes nordmenn er i overkant naive.

–Det er derfor mange av disse folkene kommer hit. De ser an markedene, og har merket seg at det her er mye penger, og at de er lette å få tak i fordi det er mange naive og lettlurte mennesker. Nordmenn som er veldig på vakt når de er turister i Roma, føler seg trygge når de er i Oslo. Men verden er ikke lenger sånn. Du må være like påpasselige her som der, sier Hansen. har tre klare, enkle og konkrete råd til de som skal nyte Sommer-Oslo:

Vinningskriminalitet.

–Tenk deg godt om og vær forsiktig. Pass på lommeboken. Og unngå koppespill, der har du ingen sjanser til å vinne. De som driver spillet er utrolig fingerferdige, og kulen er alltid under en annen kopp enn du tror.

Det er vinningsforbrytelsene som når en topp i sommermånedene.

–De som kommer hit nå, er ikke voldsmenn. Det som skjer av voldskriminalitet utøves av «det faste klientellet», og selv om det er mye folk ute, så øker ikke volden, sier Hansen, som mener alt ligger til rette for en trivelig Oslo-sommer.

–Det handler bare om å være litt smart, så går det bra.