Les også:

Der vil det bli holdt en seremoni der forsvarsminister Grete Faremo og forsvarsledelsen kommer til å delta.

Flyet med båren har nå landet. Offiserer fra det norske Forsvaret og FN har fulgt båren hele veien fra Mazar-i-Sharif. Tradisjonen tro går Herkules-flyet med en avslått motor det siste stykket mot hangaren. Dette blir gjort som et tegn på at det er en fallen soldat ombord.

— En god veninne

Pressetalskvinne major Heidi Langvik-Hansen var en nær veninne av Skare.

— Hun var varm og omsorgsfull, med mye latter. Hun var en veldig god veninne. Jeg ønsker å minnes henne som den glade jenta hun var. Jeg ønsker å minnes henne som den gode veninnen hun var. Hun vil alltid være en av oss, sier Langvik-Olsen til NRK.

Saken fortsetter under annonsen.

Båren blir bært inn i hangaren av et spesialtrent bærelag fra Garden. Inne i hangeren holder generalinspektør for Luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, en minnetale for Skare. Hannestad gikk på flyskole sammen med Skare.

- Hun var positiv, glad og målrettet. Hun beskrives som lun og full av latter. Hun hadde en genuin interesse for de menneskene hun hadde rundt seg, sier Hannestad.

Skare ble den første norske kvinnelige militærflyger. Hun fløy Orion overvåkningsfly og senere Herkules transportfly.

— Hun fløy Herkules ved samme skvadron som har brakt henne hit til Gardermoen, sier Hannestad.

— Tapet rammer oss alle i Forsvaret. Luftforsvaret har mistet en pionér, offiser og kollega som alltid har satt preg på oss. Hun var høyt verdsatt og vil bli dypt savnet, sier Hannestad.

Feltpresten holder deretter en bønn, før båren blir formelt overtatt av Skares nære familie.

— Avstanden fra glede til smerte er så ubegriperlig kort noen ganger, sier Løvlien.

— Vi hedrer hun i dag med vår smerte og vår tomhet, sier Løvlien.

Norges første kvinnelige militærflyger

Skare vil bisettes på hjemstedet Åndalsnes i neste uke.

Siri Skare var i Afghanistan for FN, og ble drept da rasende demonstranter stormet FN-bygningen i Mazar-i-Sharif. Folkemengden demonstrerte mot brenningen av et eksemplar Koranen i USA i mars.

Skare (52) er den tiende nordmannen som er drept i Afghanistan.

Som en ekstra gest vil båren til Skare bli fraktet i et av Forsvarets Herkules-fly. Siri Skare var Norges første kvinnelige pilot i Forsvaret. Båren ble først fraktet til Rygge flystasjon.

Les også :

Båren ble fraktet til Gardermoen i et Hercules-fly. FOTO: SCANPIX