10-åringen Sander gikk rett hjem og slettet profilen sin, med et takk for seg som en siste hilsen til vennene.

Måtte slette profilen

— Læreren spurte om noen hadde Facebook-profil og mange rakte opp hånden. Vi fikk beskjed om at vi måtte slette det med en gang ellers ville de rapportere det til Facebook fordi vi ikke var gammel nok. Men i dag var det en annen lærer som sa at de ikke ville rapportere det, men at de anbefalte sterkt å slette profilene fordi det var ikke noe sted for oss, sier Sander Prestøy Olsen til bt.no .

Han går på 5. trinnet på Kjøkkelvik skole i Bergen vest, som har over 600 elever fra 1. - 10. trinn.

Facebook har 13 års aldersgrense og Sander innrømmer at han måtte lyge på alderen for å få seg en profil.

— Alle i klassen min hadde det og jeg ville være med de andre, sier han.

Saken fortsetter under annonsen.

Kraftig provosert

Foreldrene liker ikke at skolen ba om at elevene skulle slette profilene sine uten å diskutere det med dem først. De fikk ingen informasjon i forkant og kom hjem til en gutt som hadde slettet profilen og var veldig lei seg.

De kjenner sønnens passord og har klare retningslinjer og kontinuerlig dialog med sønnen om bruken av sosiale medier. Moren gjenopprettet profilen og la ut dette på sin egen Facebook-profil:

« ... nå har Kjøkkelvik skole gitt alle elever under 13 år beskjed om å gå hjem å slette Facebook profilene sine ... har ikke vi foreldre noe vi skulle ha sagt?»

Hun fikk 65 kommentarer på noen timer.

Nettvett

— Det er bedre at barna bruker nettet sammen med oss voksne og vi kan følge med, enn at de lager profiler vi ikke vet om. Hvis dette gjelder mobbing, så er det ikke Facebook som er problemet, sier moren Fiona Eide Olsen.

— Internett er tilgjengelig overalt. De bruker mobiler, spillkonsoller, Playstation, Xbox og andre ting. Min viktigste oppgave er å integrere ham i bruken av alt dette digitale fra han er ganske liten slik at han lærer seg å bruke det riktig, sier faren John Helge Prestøy Olsen, som selv er IT-konsulent og holder foredrag om riktig nettbruk for ulike bedrifter, også skoler.

Skolen som politi

Også Vegard Austgulens datter slettet sin profil med en siste hilsen. Begge foreldrene er Facebook-venner med henne og har en oversikt over bruken. Advokaten reagerer på at skolen inntar en politirolle.

- Skolen må ha en hjemmel for å bestemme hva barna skal bedrive på fritiden. Så må det være opp til Facebook å håndheve aldersgrensen de har satt. Riset bak speilet er at skolen skal angi barna til Facebook, men den type personlig informasjon kan de ikke utlevere, sier han til bt.no.

Nettmobbing

Ved Kjøkkelvik skole får vi opplyst at det har vært flere tilfeller av mobbing i ulike sosiale medier. Stygge kommentarer til andre har ført til konflikter på skolen med krangling og slåsskamper som resultat.

- I går ble vi oppmerksom på en ny episode der en elev hadde skrevet negative ting på Facebook om en annen elev og flere andre på 5. og 6. trinnet hadde kommentert ”Liker” under, sier Lene Hundvin, avdelingsleder for mellomtrinnet.

Lærerne avviser overfor avdelingsleder at de skal ha truet med å rapportere barna til Facebook hvis de ikke slettet sine profiler.

- Det er viktig at vi tar tak i all mobbing, uansett hvor det foregår og det har vi gjort i denne saken, sier Hundvin.

Deisz Ørjan

— Ikke skolens plass

Representanter for Foreldrearbeidsutvalget ved skolen (FAU) har ukentlig møter med skoleledelsen, men kjente ikke til at nettmobbing var et problem da bt.no tok kontakt i dag. De kjente heller ikke til skolens oppfordring til å slette profiler og reagerer på skolens håndtering av saken.

— Det er ikke skolens plass å nekte barna Facebook-profiler. De har heller ikke noen rapporteringsplikt til Facebook. På meg virker det urimelig at skolen skal foreta en sånn inngripen. Foreldrene må selv ha kontroll med hva ungene gjør på fritiden, sier Øyvind Boge Nilsen, leder i FAU for 1.- 4. trinn ved skolen. Også Henriette Feydth, leder for FAU 1.-10. trinn reagerer.

— Prinsipielt skal slike ting tas opp med foreldrene og ikke barna, og jeg reagerer på at de truer barna, sier hun.

Ukjent med mobbing

Sander kjenner ikke til mobbingen som skal ligge bak skolens reaksjon.

- Har du noen gang hørt noen i din klasse krangle om noe de har opplevd på Facebook?

— Nei, vi har kranglet om ting som har skjedd på skolen, men ikke på Facebook.

- Kan du huske at noen har slåss fordi noe har skjedd på Facebook som de ble lei seg for?

— Nei, aldri.

- Vet du om noen andre i klassen din slettet sin profil?

— Nei, men i går sa de fleste at de ville bare endre navnet eller slette og lage en ny profil, sier han.