I Drammen står rundt 150 barn uten barnehageplass etter at fem branner i løpet av helgen og natt til i går ble antent

. I går satt representanter for barnehager i Drammen, Svelvik og Nedre Eiker i møte med politiet for å høre .— Foreldrene reagerer med vantro, sier Julie Nålby, leder ved Øren barnehage. Den ble påtent to ganger i helgen.Redde foreldrene sier de frykter at en pyroman er løs og organiserer seg for å gå brannvakt om natten. Politiet sier til Drammens Tidende at de har bedt Kripos om hjelp i jakten på ildspåsetterne.Brannene er nye eksempler på en stygg utvikling for ildspåsettelse i Norge de siste månedene:* Tre hus midt i Haugesund ble totalskadet i sommer.

Totalt 11 påsatte branner har rammet byen.* I Lillestrøm ble åtte branner påsatt natt til lørdag

  1. september. * Fem branner ble påsatt i Bergen for to uker siden. I tillegg etterforsker politiet i Bergen fremdeles om storbrannene i Lehmkuhl-boden i Sandviken og sjøbodene i Skuteviken 7. september ble påsatt.

Frustrasjon.

I Haugesund er to menn på 18 og 20 år siktet for å ha startet seks av brannene i sommer. De har innrømmet alt i avhør.- Brannene skyldes ikke pyromani. I avhør har de forklart at frustrasjon over ting i privatlivet er årsaken. Sinnet har ikke vært rettet mot dem det har brent hos, forteller Harald Berge, leder for etterforskningsseksjonen i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.I Bergen har en 48-åring innrømmet å ha brukt tennvæske, rusk og planker for å anstifte de fem brannene, fire av dem i samme nabolag.- Motivet er uklart. Mannen har vært til medisinsk behandling, sier politioverbetjent Jan M. Skulstad i Hordaland politidistrikt.Ingen er siktet for Lillestrøm-brannene.

Psykisk ubalanse.

Ifølge eksperter tyr man altfor lett til begrepet pyromani i forbindelse med seriebranner. En gjennomgang av hundrevis av branner viser at hevn, sabotasje, hærverk eller forsikringssvindel er langt vanligere motiver."Manglende motiv" er det hyppigste motiv i forbindelse med påsatte branner i Norge, ifølge en SINTEF-rapport fra 2002. Grunnlaget er 400 politirapporter fra påsatte boligbranner og 250 rapporter fra påsatte branner i næringsbygg. Undersøkelser fra årene 1996 og 97 viser at barn, personer med svekket dømmekraft og personer i psykisk ubalanse sto bak 160 av de 400 påsatte brannene i boliger.

Smitteeffekt.

I 2006 og 2007 var rundt ti prosent av bygningsbrannene påsatt, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.- Antall påsatte branner har vært stabilt de siste årene, forteller senioringeniør Lars Haugrud i direktoratet.- Få påsatte branner skyldes pyromaner. Affekt eller hærverk er ofte motivet, sier Haugrud. Påsatte branner går i bølger, ifølge Norsk brannvernforening.- Vi ser at det kommer gjerne flere påsatte småbranner i kjølvannet av en storbrann. Medieomtale er en faktor her, sier Håvard Kleppe, kommunikasjonssjef i Norsk Brannvernforening.

Politiet i Bergen etterforsker fremdeles om storbrannen i Lehmkuhl-boden i Sandviken 7. september kan være påsatt.
SCANPIX
I Haugesund ble tre hus totalskadet i sommer. Her er det Bon Appetit som brenner i juni.
SCANPIX
Brannen i Skuteviken i Bergen 7. september kan være påsatt.
HELGE SVELA/BERGENS TIDENDE