På kaia til Hurum Papermill på Tofte ruver et berg med sammenpressede melkekartonger. Når maskinene slås av for godt i ettermiddag, står fortsatt 600 tonn kartong, for det aller meste møysommelig brettede kubber fra norske kjøkkenbenker, igjen. — Vi har kjørt det vi har maktet de siste ukene, men dette klarte vi ikke, sier direktør Ivar Thun. Nå må han betale for transporten til Norrköping i Sverige. Etter nyttår følger resten av kartongene vi bretter samme vei. Miljøeventyret på Hurum er nemlig definitivt slutt. Med 50 friske millioner fra Atle Brynestad i ryggen har den 101 år gamle bedriften det siste året prøvd å seile på miljøbølgen: De ville lage ferdige produkter; papirposer, gavepapir, kopipapir og konvolutter av kartongene, ikke bare råstoff.

Betaler ikke

— Men miljøinteressen er jo ikke så stor hvis folk må betale litt mer, konstaterer klubbformann Vidar Israelsson. Han er svært skuffet over at staten ikke har vist interesse for å redde de 67 miljøarbeidsplassene. – Storting og regjering bruker ikke engang miljøpapir fullt ut. Utrolig sørgelig! Direktør Thun er like skuffet over at en statlig bedrift som Vinmonopolet ikke ville skifte ut noen av sine 44 millioner plastposer med papir. - Jeg synes det er trist at vi i Norge ikke klarer å gjenvinne avfallet vårt selv, men må eksportere det til andre, sier han, og spår at et stadig vanskeligere marked vil tvinge drikkekartongene enda lenger vekk enn Sverige.

Usikkert mottak

Det er selskapet Grønt Punkt som har ansvar for retur og gjenvinning plast og kartong i Norge. Fagsjef Gunnar Moen oppfordrer alle til å fortsette å levere kartongene sine som før. Samtidig innrømmer han at det byr på utfordringer at Hurum forsvinner. Blant annet må kommunene fjerne plastposene rundt kartongene før de kan levere. - Men finanskrisen er en like stor utfordring. Vi har en muntlig avtale om levering i Sverige. Men de har leveringsstopp til jul, og ingen kan garantere noe i dag, sier Moen. Svikter svenskene, vil han måtte tråle verdensmarkedet på jakt etter et mottak. God butikk kan han uansett ikke forvente: Transporten bare til Norrköping koster mer enn han får for kartongen.

Brett videre!

- Hvorfor skal forbrukerne likevel brette? - For miljøet er det like bra så lenge returfiber erstatter nye trær, og vi lager mindre avfall. Transporten til Sverige slår ikke mye ut i CO{-2}-regnskapet, forsikrer han. Også direktør Ellen Hambro i SFT ber folk brette og stappe videre. - Hurum var et veldig bra miljøkonsept, det er synd de ikke fikk det til. Men det er ikke nødvendigvis noe mål at produksjonen skjer i Norge. Det viktigste er at returordningen videreføres, så kartongen ikke havner på fyllingen. Men klubbformann Israelsson fnyser: – Tenk at Norge av alle ikke kan feie for egen dør. Horribelt!