Selv ikke slankeekspertene Grete Roede & Co vil ta julen fra folk. Jeanette Roede, som nå er frontfigur i sin mors selskap, er bare snill og god nå før jul. I januar får hun uansett mange av oss på slankekurs. Men først er det jul, og jul er fire kilos svinestek med svor og fruktsalat til dessert.-Vi hadde alltid svinestek med medisterkaker og rødkål. Det er en tradisjon mor hadde med seg hjemmefra, sier Jeanette Rode.At svinestek er litt magrere mat enn ribbe, har altså ikke noe med virksomhetens konsept gjøre. Også her snakker vi tradisjon når det gjelder jul.Jeanette Roede har det travelt. Bedriften går som aldri før. Kokken Omar Viset på Opplysningskontoret for kjøtt stiller opp med nesten ferdigstekt svinestek for at den unge direktøren skal rekke å vise frem julemåltidet sitt.30-åringen synes at vi skal glemme alt som heter Ja-mat og Nei-mat, som det heter på Roede-terminologi, på julaften. Når det gjelder vin derimot, er slanke-eksperten mer villig til å ødelegge gleden for oss.-Det kan være grunn til å passe litt på alkoholinntaket. Skal jeg sette opp en sammenligning av kaloriinnhold i alkohol og noen av de andre tingene vi putter i oss? spør nykommeren i Roede-systemet.-Det er ni kalorier pr. gram i fett, det er 4 kalorier pr. gram i protein og karbohydrater og 7 kalorier pr. gram i alkohol. Å drikke alkohol er nesten som å drikke fett, men heldigvis bare nesten. Derfor tar jeg alltid et glass vann for hvert vinglass. Av mange grunner kan det være lurt.

Jeanette Roedes svinestek:

4 kilo svinestek m. ben og svor, 6 ts salt, 3 ts pepper

Rut svoren. Gni inn steken med salt og pepper, gjerne dagen før. Stikk inn et steketermometer. Legg steken på en langpanne og sett den inn i ovnen. Hell litt utrørt buljong over steken hvert 15.-30. minutt så stekesjyen ikke svir seg i langpannen. For å få svoren sprø kan man bruke grillen de siste minuttene.Stekes på 175 grader til steketermometeret viser 72 grader. Ta steken ut. Kjernetemperaturen vil stige til ca. 75 grader. La steken hvile minst 15 minutter før du begynne å skjære. Tilbered sausen og tilbehøret i mellomtiden.

Saus:

Brun smør og mel langsomt og sett det til side til steken kommer ut av ovnen. Hell i stekesjyen. Ha i ett glass rødvin med ca. 2 ss vanlig søt sennep rørt ut i. Tilsett to laurbærblader og smak til med salt og pepper

Rødkål:(4 porsjoner)750 g rødkål, 2 epler, 1 ts salt, 2 1/2 dl kraft, 2 ts eddik, 2 ts sukker

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. Tilsett kraft og eddik. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør godt innimellom. Smak til med sukker.Hul ut og skjær skiver av røde epler og dander dem på fatet med en sviske på hver skive. Skjær steken i skiver og legg på fatet med medisterkakene. Server med rødkål og nykokte mandelpoteter.