Mens Høyre fosser fram i måling etter måling, er situasjonen ett år før valget langt mørkere for Venstre, KrF, Senterpartiet og SV. De fire småpartiene bakser alle med sperregrensa og risikerer å sitte igjen med en stortingsgruppe av ubetydelig størrelse på denne tiden til neste år.

Alle de fire småpartiene ligger på 4-tallet i gjennomsnittsberegningen av meningsmålingene for de siste fire ukene. Tall Poll of polls hentet inn for NTB tidligere denne uka, viser at oppslutningen er lavere enn den var i 2008, året før forrige stortingsvalg. Sammenligningen viser at KrF har falt 1 prosentpoeng, Venstre 1,1, Sp 0,7 og SV 2,2.

Ute av tinget

I helgen kom nye meningsmålinger som forsterket bildet av småpartier i motvind.

I det vanligvis så røde Hedmark fylke, ender Høyre og Frp opp med fire mandater til sammen. Arbeiderpartiet kaprer de øvrige tre stortingsplassene i målingen som Sentio har utført for Hamar Arbeiderblad.

Et slikt valgresultat ville innebære at SV og Senterpartiet mister representasjon fra Hedmark. Det rammer i så fall Sp-nestleder og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum og SVs mangeårige stortingsrepresentant Karin Andersen.

Saken fortsetter under annonsen.

I en Respons-måling for Adresseavisen bykser Høyre fram og griper tre nye mandater — på bekostning av Senterpartiets andre nestleder Ola Borten Moe og SVs Snorre Valen. Også Sps distriktsmandat i Nord-Trøndelag er usikkert. Dette mandatet kjemper partiprofilene Marit Arnstad og Lars Peder Brekk om.

I Hordaland og Rogaland er både SV og Sp ute i kampen om distriktsmandatene, noe som etterlater et stort spørsmålstegn ved stortingsplassene til SV-leder Audun Lysbakken og partiveteran Hallgeir Langeland.

— For mangfoldet i demokratiet er det ikke bra, men jeg tror valgresultatet neste - år kommer til å vise noe annet enn hva meningsmålingene viser nå, sier SV-topp Snorre Valen til NRK.

Tre store

En gjennomgang TV 2 har gjort, viser at de tre store partiene Ap, Høyre og Fremskrittspartiet kaprer alle distriktsmandatene i Nordland, Troms og Finnmark samt Buskerud. I Akershus er Venstre alene av de små om å tilrane seg et mandat.

— Det er grunn til å tro at KrF kan kapre direktemandat fra Vest-Agder, mens SV kan kapre sitt eneste i Oslo. Dermed kan kampen om stortingsplass for de fire små partiene i stor grad bli en kamp om sperregrensen og de 19 utjevningsmandatene, påpeker TV 2s reporter Kjetil Løset.

NTBs gjennomgang av gjennomsnittstallene fra meningsmålingene de siste fire ukene, viser at avstanden mellom blokkene er rekordstor ett år før valget. Høyre og Frp har nå tilslutning fra 49,5 prosent av velgerne. Det er en ledelse på 11,5 prosentpoeng ned til de 38 prosentene som Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet oppnår som blokk.

For fire år siden var tallene 45,1 prosent for de blåblå og 40,2 prosent for de rødgrønne. Avstanden har altså vokst fra 4,9 prosentpoeng ett år før valget i 2009 til 11,5 prosentpoeng ett år før valget i 2013.

De eksepsjonelt gode meningsmålingene skapte naturlig nok god stemning under Høyres kommunalkonferanse på Hamar i helgen, men partileder Erna Solberg advarer partifellene mot å ta valgseieren på forskudd.

— Det er ingen grunn til å ta en valgseier for gitt, selv om det ser bra ut i øyeblikket. Gjennomsnittet på målingene viser oss at muligheten er der, men bare hard jobbing og fokus på egne saker kan få oss helt fram, sier hun til NTB. (©NTB)