— Helt utrolig at høyskoler legger seg på denne praksisen, mener Høyres Elisabeth Aspaker.

Aftenposten skrev i går om det nye forkurset i matematikk for lærerstudenter ved Høgskolen i Nesna i Nordland. Ved å bestå dette sommerkurset på tre ukers varighet kunne vordende lærerstudenter omgå opptakskravet om karakteren tre eller bedre i matte fra videregående skole.

Flere politikere reagerer sterkt på det nye studietilbudet. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) har nå sørget for å få det stanset.

— Nesna har feiltolket regelverket. Man kan ikke tilby matte på videregående-nivå og kalle det et høyskolestudium, sier Halvorsen.

Hun sier at skolen må velge: Enten må de tilby et vanlig høyskolestudium i matematikk, som ikke er designet som en snarvei til lærerutdanningen. Eller så må de tilby et forkurs i matte på videregåendenivå. Sistnevnte kan ikke gi studiepoeng på høyskolenivå.

Saken fortsetter under annonsen.

— Motivet deres er bra. Men de må rydde opp i hva slags tilbud dette er, sier Halvorsen.

Vil heve opptakskravet

Høyres utdanningspolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker mener at dette er et tilbud Nesna-høyskolen aldri burde ha funnet på.

- Det vitner om en manglende forståelse for behovet for å kvalitetssikre fremtidens lærere. Det er helt utrolig at de legger seg på en praksis som er en så klar omgåelse av et vedtak i Stortinget, buldrer Aspaker.

Hvis høyskolen skal ha et slikt tilbud, mener hun, må det eventuelt være et sommerkurs i matte fra videregående skole med eksterne sensorer. Kurset kan ikke gi høyskolepoeng.

Høyre ønsker å heve opptakskravet for lærerstudiet til karakteren fire i matematikk.

Fikk bare seks søkere

Instituttleder Hanne Davidsen ved Høgskolen i Nesna sier at siden kurset bare fikk seks søkere, ville det ikke bli satt i gang uansett. Skolen vil heller ikke tilby det til neste år.

— Her har vi gjort en feil. Derfor har vi trukket kurset tilbake, sier hun. Aftenposten har også fått tips om at andre høyskoler tilbyr lignende forkurs.

Høgskolen i Volda annonserte forkurs i matte for lærerstudenter i 2010. Høgskolen i Østfold skriver på sine nettsider at de jobber med å utvikle forkurs i norsk og matematikk for lærerstudenter.

Det fremgår ikke om disse tilbudene gir studiepoeng eller ikke.

Les også:

Les også:

Høgskolen i Nesna i Nordland erkjenner at de har gjort en feil, og trekker nå tilbake kurstilbudet.
Fartein Rudjord