I sommer opplevde Vibeke Stensrud noe helt enestående i golfkarrièren. Enestående negativt. På Europa-touren i Sverige spilte hun så dårlig på første runde at hun fikk beskjed om reise hjem!— Det hadde jeg aldri vært med på før. Men jeg lå 16 over par og fikk beskjed om at jeg ikke fikk spille mer. Så dro jeg til Wales. Der låste kroppen seg fullstendig. Jeg måtte bare dra hjem før turneringen begynte, forteller Oslo-jenta.Diagnosen var lett å stille: frykt.- Ett dårlig slag, så har frykten kommet. Og usikkerheten. Jeg har slitt med det lenger enn jeg har vært klar over. Hadde det i fjor også - uten at jeg skjønte at det var det det var.

Mental hjelp

Kretsen rundt Vibeke, med trener Tom Hestø i spissen, har ofte vært optimistiske etter de to første rundene. Da har den tidligere europamesteren ofte vært med i tetkampen. Så har nedturene kommet.- Ja, de to første har ofte vært bra, mens tredje- og fjerderunden har blitt katastrofer. I en turnering var jeg nummer fire etter to runder, men endte som nummer 55. Jeg har rett og slett vært livredd når jeg har vært utpå der, innrømmer 30-åringen, som til slutt innså at hun måtte ha profesjonell hjelp for å få orden på hodet.- Jeg har vært hos Tone Graver i Olympiatoppen. Hun igjen sendte meg videre til Britt Tajet Foxell (som til daglig jobber med kunstnere ved The Royal Opera i London). Jeg synes allerede det har hjulpet, sier Vibeke, som imidlertid ikke får testet det denne sesongen. Hun har for dårlig ranking til å komme med på sesongens siste turnering.

Satser videre

— Det er selvfølgelig synd at jeg har funnet ut dette så sent. Samtidig kjennes det godt å ha funnet en løsning på problemet.- Så det vil løse seg?- Ja, jeg har ikke noen frykt for at den hjelpen jeg får ikke skal virke. Jeg skal til Britt så mange ganger som det kreves. Det er ikke noe enestående at en golfspiller må jobbe med tankene. Italienske Diana Luna brukte over 100 slag i British Open i fjor. I år har hun vunnet en turnering, så det viser at det går an å komme tilbake. Men det har vært et frustrerende år. Jeg har trent og trent uten å ha blitt bedre, sier Vibeke, som i all frustrasjonen har fått en gledelig melding: Selv om hun er bare nummer 102 på Europa-touren, får hun beholde deltagerkortet neste år.

<b>Usikker. </b> Vibeke Stensrud.
SVEIN ERIK FURULUND