I forrige uke fortalte svenske TV4 historien om svenske «Anna» som ble voldtatt på øya Samos dagen før hun skulle reise hjem.

På tross av flere bevis sikret på et svensk sykehus dagen etter, er den greske mannen frikjent, og «Anna» er dømt til å betale for saksomkostningene i Hellas, samt at den angivelige gjerningsmannen har stevnet henne for erstatning.

— Jeg har fått en stevning fra Hellas der jeg kalles inn til en gresk domstol, sier «Anna» til den svenske TV-kanalen.

I kjølvannet av den såkalte ”Anna–saken” er det kommet frem at gresk rett tror nordiske jenter driver med forsikringssvindel når de anmelder voldtekter i Hellas.

I rettsdokumentene fra den lokale dommernemnda står det blant annet: «Nemnda kjenner til at det de siste årene har mange utenlandske kvinner, i hovedsak fra Skandinavia, forsikrer seg mot voldtektsrisikoen, og når faren «inntreffer» krever de – og får vanligvis – erstatningen fra forsikringsselskapet». Saker har skapt høye bølger og stor mediedebatt i Sverige.

Saken fortsetter under annonsen.

Krever unnskyldning

I dag oppfordrer jusprofessor Mårten Schultz ved Uppsala universitet og grunnlegger av juridikbloggen.com til boikott av Hellas som ferieland.

— Den greske håndteringen av Anna–saken er uakseptabel. I påvente av en tydelig beskjed om at den greske staten har tenkt å leve opp til kravene til rettssikkerhet foreslår jeg at svensker lar være å booke feriereiser til Hellas, skriver Schultz i Svenska Dagbladet (SvD).

Til tross for boikott–forslaget og krav om en unnskyldning fra ambassaden har det frem til nå være stille fra greske myndigheter. SvD har gjentatte ganger vært i kontakt med den greske ambassaden i Stockholm, justisdepartementet og turistdepartementet i Hellas uten resultat.

Avbestilte reiser

Den svenske ambassaden i Athen har fått enkelte e–poster fra svensker som er usikre på om det er trygt å besøke landet etter den siste tidens medieoppmerksomhet. Noen av de som har henvendt seg har valgt å avbestille reisen sin, sier Kristina de Cornejo, førstesekretær på ambassaden. Men greske medier har ikke omtalt saken.

— Grekerne har fullt opp med sine egne problemer, en generalstreik er på gang. Dessuten er det påske, en av de største høytidene her i landet, sier hun.

Eva-Britt Svensson fra Vänsterpartiet, leder i EU–parlamentets likestillingsutvalg, er ikke overrasket over den greske stillheten. I går sendte hun et brev til regjeringene i Sverige og Hellas der hun krevde at ambassaden ber om unnskyldning for ”de sexistiske og rasistiske” uttalelsene en tidligere ambassadeansatt har kommet med i denne saken.

Norske forsikringsselskaper stiller seg helt uforstående til de greske påstandene om forsikringssvindel i forbindelse med påståtte voldtekter.

— Vi har ingen slik forsikring, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring til tv2nyhetene.no.

— Dette er en helt ukjent problemstilling for oss, legger hun til etter å ha undersøkt saken i sitt eget selskap.