— Norge har fått en flott barne- og likestillingsminister, sier eks-statsråd Manuela RaminOsmundsen.I dag overtok Aps Anniken Huitfeldt barne- og likestillingsdepartementet, etter at Manuela Ramin-Osmundsens måtte trekke seg for to uker siden.Huitfeldt, som er stortingsrepresentant og tidligere AUF-leder, ble formelt utnevnt i statsråd på slottet i dag. Det var en tydelig glad og spent minister som tok sine første skritt som statsråd på Slottsplassen fredag formiddag. - Dette er et felt jeg brenner for, sa Anniken Huitfeldt. Hun ble møtt med blomster og gratulasjoner fra støttespillere fra fylkesparti, ungdomspartiet og familie og venner på Slottsplassen.

Førstevalget

Statsminister Jens Stoltenberg sier han ikke var i tvil da han ble tvunget til å finne en erstatter for Ramin-Osmundsen på rekordtid. Anniken Huitfeldt var et klart førstevalg for Stoltenberg.-Når bestemte du deg for at det var hun som skulle bli den nye statsråden? - Det har vært klart ganske lenge. Jeg tenkte jo gjennom alternativer, men Anniken Huitfeldt var et veldig åpenbart valg veldig lenge. - Fra dag én, da Manuela gikk av? - Hun var jo i mitt hode allerede da, men vi har jo nå hatt litt tid til å vurdere om det er noen alternativer, og det er ingen bedre alternativer, sier han. Stoltenberg fremhever Huitfeldts sterke engasjement for barn og likestilling, samt at hun er kunnskapsrik og har lang politisk erfaring, som noen av grunnene til at han ønsket seg henne til ministerposten.

Ramin-Osmundsen gratulerer

Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå av som barne- og likestillingsminister for to uker siden da det ble kjent at hun hadde holdt tilbake vesentlig informasjon om ansettelse av nytt barneombud, Ida Hjort Kraby.I dag sier Ramin-Osmundsen at hun er trygg på at Huitfeldt vil bli en dyktig erstatter. - Norge har fått en flott barne- og likestillingsminister. Jeg kjenner Anniken Huitfeldt som særdeles flink, med stor vilje og engasjement for Barne- og likestillingsdepartementets oppgaver. Jeg er helt trygg på at hun kommer til å bli en dyktig statsråd, skriver Ramin-Osmundsen i en epost til Aftenposten.

Vil ikke si når

Huitfeldt ville ikke svare på når hun fikk forespørselen fra statsminister Jens Stoltenberg, men sier at hun ikke var i tvil da den kom. – Jeg har hatt veldig lyst til å jobbe med dette feltet, og har i mange år vært svært opptatt av spørsmål rundt likestilling og temaer om barn og unge. .Hvordan ser du på å overta et departement midt i en periode?- Det er lagt ned et enormt arbeid av Karita Bekkemellem og Manuela Ramin-Osmundsen, og de har jo gjort det enkelt å overta fordi de har gjort en veldig god jobb.- Hva tenker du om nytt barneombud? - Hele saken omkring barneombudet og håndtering videre vil jeg orientere om på et senere tidspunkt. Jeg vil lese alle papirer om dette og sette meg godt inn i saken før jeg redegjør for pressen på et senere tidspunkt. - Hvor lang tid vil det ta?- Det vet jeg ikke, jeg må først lese igjennom papirene.

Viktige oppgaver

. Et av de viktigste arbeidsområdene framover blir arbeidet med å endre ordningen for fødselspermisjon.– Jeg er veldig opptatt av at vi må ha et arbeidsliv hvor man kan kombinere jobb med å ha unger. Det handler for eksempel om kvinner som ikke har en jobb som kan forenes med det å være mor, sa hun.Hun trakk fram likestillingsspørsmål for flere grupper som et annet sentralt område.– Det går en linje i arbeiderbevegelsen når det gjelder frigjøring, enten det dreier seg om likestilling for kvinner eller homofiles rettigheter, sa hun.

Manuela Ramin-Osmundsen sier hun er trygg på at Anniken Huitfeldt vil gjøre en god jobb.
Lise Åserud / SCANPIX