Vitneobservasjon. Innbruddsalarmen gikk hjemme hos Olsvik da de to libyske asylsøkerne var på vei ut av boligen hennes i Haugeveien 90 i Haugesund ca klokken 23.50 lørdag 14. juni i fjor. De bar blant annet på et stereoanlegg de hadde stjålet.En kvinnelig nabo observerte hva som skjedde og varslet politiet. De to tiltalte — Saraham Najli (32) og Yusuf Imsheri (35) - bodde like i nærheten, i Tittelsnesveien, og gikk direkte dit mens vitnet ringte politiet.Etter en rask dusj beveget de to seg utendørs igjen. Da hadde politiet oppdaget drapet og sperret av området. De to asylsøkerne måtte identifisere seg, men fikk gå videre fordi vitnet som satt i politibilen ikke gjenkjente dem.Deretter gikk de videre ned til et diskotek. Der kom Najli i klammeri med en nordmann og ble puttet inn i en politibil. Også denne gang ble han sluppet løs.Neste møte med politiet fant sted søndag formiddag utenfor åstedet. Nok en gang måtte de legitimere seg, men kunne gå videre. Mandag morgen forlot de Haugesund og ble pågrepet i Stockholm fem dager senere.Aktor Tor Christian Carlsen sa i tingretten i Haugesund i går at det er uomtvistelig at begge var i huset til den gamle damen da hun ble slått i hjel med mellom 11 og 13 hugg og slag med en øks.

Skylder på kameraten

Najli har i en rekke politiavhør erkjent at han brukte øksen, men har trukket tilbake disse forklaringene. I retten i går la han all skyld på kameraten; selv hadde han ikke vært i 2. etasje hvor Annie Olsvik hadde gått til ro for natten. Kameraten hadde hentet en øks i en redskapsbod og gikk opp i 2. etasje. Derfra hørte Najli flere hyl, og Imsheri kom etterpå ned med blod på skjorten og hendene.- Jeg tilsto fordi politiet lovet meg norsk statsborgerskap etter at jeg hadde sonet straffen, sa Najli.Dette fikk hans forsvarer Odd Kristian Johansen til å be retten nekte aktoratet å lese opp fra disse politiavhørene.- Tiltalte ble lovet noe av politiet, og derfor er bevisene ulovlige, prosederte Johansen.Sorenskriver Arne Vikse avviste imidlertid forsvarerens protest og tillot aktor å lese opp fra forklaringene. Og aktor pøste på med sitater fra avhørene:- Slo du Olsvik med øksen? spurte aktor.Tiltalte: - Nei. Jeg har ikke sett henne en gang.Aktor: - Men det er funnet blod med hennes DNA-profil på skoene dine?Tiltalte: - Jeg er blitt fortalt det. Jeg vet ikke hvordan blodet er kommet dit.Aktor: - Fingeravtrykkene dine er funnet i soveværelset.Tiltalte: - Jeg vet ikke hvordan det gikk til.Aktor: - Jeg konstaterer at den forklaringen du gir i retten er dramatisk forskjellig fra det du tidligere har sagt til politiet.

Falsk forklaring

Dette fikk Yusuf Imsheris forsvarer John Chr. Elden til å reagere kraftig:- Tiltalte beskylder min klient for å ha begått drapet, noe han ikke er tiltalt for. Dette er en alvorlig beskyldning og en straffbar handling. Jeg må be retten protokollere at tiltalte har fremsatt slike alvorlige anklager, sa Elden.Deretter foreholdt dommeren Najli straffelovens paragraf 168 om falske anklager som har en strafferamme på 8 års fengsel.- Fastholder du forklaringen? spurte dommeren.- Ja, det er dette som har skjedd, svarte tiltalte.