Les også:

Mennene ble pågrepet etter en nøye planlagt aksjon på Romerike onsdag formiddag, skriver Vestfold politidistrikt i en pressemelding.

Vestfold-politiet slo full drapsalarm og ba om både teknisk og taktisk hjelp fra Kripos etter at den 87 år gamle bosniske kvinnen ble funnet død i sengen i leiligheten sin i Horten sentrum fredag 22. januar. Da hun ble funnet var hun bakbundet, og hele leiligheten var endevendt.

Slo full drapsalarm

Politiet har tidligere etterlyst tre menn som ble sett i området. Det er to av disse personene som nå er pågrepet, mener politiet.

Pågripelsen av de to mennene som nå er siktet i forbindelse med drapet skjedde uten dramatikk, og de pågrepne er fraktet til politistasjonen i Tønsberg. Begge de siktede er norske statsborgere, men har etter det Aftenposten.no erfarer irakisk bakgrunn. De er hjemmehørende i romeriksdistriktet.

Saken fortsetter under annonsen.

— De er kjent av politiet tidligere, sier politiadvokat Thomas Kraglund til Aftenposten.no.

Familien lettet

Familien til Hajmida Didovic er lettet over at det nå skjer noe i saken.

- Om det er gjerningmennene som er tatt vet vi ikke ennå, vi får vente og se. Men nå skjer det i hvert fall noe, sier Hamida Didovics barnebarn Edin Didovic (40) til Aftenposten.no. Han ble varslet om pågripelsen fredag.

Didovic forteller at det har vært en tungt for familien siden hans bestemor ble funnet død i sitt eget hjem.

— Samtidig visste vi hele tiden at politiet jobber skikkelig med saken, at 20 mann arbeidet med dette og at en rekke personer er avhørt, sier Didovic.

Politiet legger lokk på saken

Politiet, med bistand fra Kripos, iverksatte en meget omfattende etterforskning, og det er en systematisk taktisk og teknisk etterforskning som ligger til grunn for pågripelsene.

— Den ene av de to mennene ble avhørt i går, og den andre sitter i avhør nå, sier politidavokat Thomas Kragelund i Vestfold politidistrikt til Aftenposten.no.

Politiet har lagt lokk på saken, og vil av hensyn til etterforskningen ikke opplyse hva de to er siktet for. De vil heller ikke si noe om hva som har kommet fram under avhørene av de to, eller om de har innrømmet straffskyld.

— Vi er sparsommelige med opplysninger fordi vi antar at det er en mulig tredjeperson. Vi kan heller ikke utelukke at det er flere, og det gjenstår en del arbeid i saken, sier Kragelund.

I 2008 ble kvinnen overfalt av inntrengere som trolig var på jakt etter penger. Politiet har jobbet med å finne ut om det kan være noen sammenheng mellom de to sakene.

De to pågrepne vil bli sittende i sentralarresten i Tønsberg fram til de blir fremstilt for varetektsfengsling lørdag.

Fikk mange tips

Politiet mottok en rekke tips fra publikum etter at de gikk ut med etterlysninger i Hamida-saken. De gikk også ut med en tegning av en bil og fotografi av en koffert.

Det var mange personer ute i Horten sentrum natten den eldre kvinnen ble funnen død.

- Etterforskningen har vært en stor jobb, og det er arbeidet med å snu hver stein som har gitt resultater. Publikum har gitt mange viktige bidrag i jobben med å kartlegge bevegelser i sentrum, og tipsene vi har fått inn har vært viktige for å skaffe oversikt over hvem som har beveget seg hvor i et visst tidspunkt, sier Kragelund til Aftenposten.no.

— Politiet vil takke publikum for informasjon og tips som er kommet inn under etterforskningen av denne saken og det store engasjementet publikum har vist, fortsetter politiadvokaten.

Politiet fortsetter nå jakten på den tredje personen som ble observert i nærheten av åstedet, og utelukker ikke at det vil bli foretatt ytterligere pågripelser i saken.

Les også: