Det var ved 19-tiden torsdag at lokaltoget fra Drammen på vei til Dal sporet av i Brynsbakken, like ved Oslo S. Resten av kvelden samt fredagen ble preget av innstilte tog og transport med buss for de reisende.

Rett før klokken 14 fredag meldte Jernbaneverket at togene mellom Oslo S og Lillestrøm igjen kjørte som normalt. For reisende på Gjøvikbanen er det imidlertid inntil videre busstransport mellom Oslo S og Grefsen.

Ett spor

Foreløpig er ett spor åpnet for trafikk forbi stedet der avsporingen skjedde, opplyser pressevakt Ann-Kristin Endal i Jernbaneverket. Søndagsruter og mindre trafikk enn på en vanlig fredag gjør det mulig å avvikle trafikken på ett av de fire sporene.

– Det er blitt omfattende ødeleggelser på sviller og veksler. Det vil ta tid å få tak i deler og å få det reparert, og vi må iallfall holde på ut lørdagen. I løpet av påskehelgen håper vi å få åpnet alle fire sporene, forteller Endal til NTB.

75 passasjerer

Én og en halv vogn hadde havnet utenfor skinnegangen da toget sporet av. Det var 75 passasjerer om bord på toget.

– Toget holdt bare 40 kilometer i timen da det sporet av. Det kan forklare hvorfor det gikk så godt som det gjorde, kunne pressevakt Preben Colstrup i NSB opplyse.

Skinner kan ha gitt etter

Statens havarikommisjon for transport undersøker togavsporingen. To av kommisjonens medarbeidere var på stedet torsdag kveld, melder VG Nett.

– Det kan tyde på at skinnegangen har gitt etter, sier avdelingsdirektør Kurt A. Olsen i Havarikommisjonen.

Det er ennå ikke avgjort om det blir opprettet en formell granskingssak etter hendelsen, og Olsen understreker at det er for tidlig å konkludere om noen årsak.