Av de over 130.000 menneskene som har flyktet fra Elfenbenskysten, er flesteparten kvinner og barn. Mange tusen lever nå hos vertsfamilier, i kirker eller på skoler med elendige sanitære forhold. Fortsatt er det mangel på mat, vann og husly. Nå frykter mange regntiden som snart setter inn. Da øker faren for spredning av sykdommer ytterligere.

– Diaré kan ta livet av barn som ikke har tilgang på medisiner og vann, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson.

Hjelpeorganisasjon har blant annet delt ut mat og nødhjelpsutstyr til barn og barnefamilier i Duékoué vest i Elfenbenskysten, men sliter med å få inn nok midler.

– Om nødhjelpen uteblir, vil denne humanitære krisen forverre seg, sier Rasmusson.

Blir barnesoldater.

Robert Saki bort i Førde, men er opprinnelig fra Elfenbenskysten. Opptil fire ganger daglig har han telefonkontakt med bekjente i hjemlandet. De forteller om barn som har mistet foreldrene sine under flukten, og må klare seg alene gjennom jungelen. Hvis disse finner frem til flyktningeleirene, er de ofte dehydrerte og sultne.

Saken fortsetter under annonsen.

– Barna er hjelpeløse. Mange er alene etter å ha sett foreldrene bli skutt. De misbrukes, drepes eller tvinges til å bli barnesoldater. Den som nekter, risikerer å bli skutt foran søsknene sine, forteller han.

Om nødhjelpen uteblir, vil denne humanitære krisen forverre seg.

Bortføres

Flyktninghjelpen møter traumatiserte barn som har vært vitne til vold og massedrap. Flere er også såret i kamphandlinger. Det rapporteres om at barn ned i treårsalderen bortføres, og det rekrutteres barn til militære styrker på begge sider av konflikten.

Situasjonen for flyktningene er spesielt ille vest i landet.

– Mange hus, markeder og sykehus er plyndret. Spenningen i området er høy, og volden kan utløses igjen når som helst, advarer utenlandssjef i Røde Kors i Norge, Leni Stenseth.

Vil ta lang tid

I Abidjan ligger fortsatt døde mennesker i gatene. Det er ennå ikke trygt å bevege seg ute. Skadede og syke kommer seg derfor ikke på sykehus. Og skulle de klare det, ville de uansett blitt møtt av sprengt kapasitet og manglende utstyr og helsepersonell. De siste ukene har Røde Kors daglig mottatt hundrevis av telefoner fra fortvilet innbyggere.

– Det vil ta lang tid før situasjonen normaliserer seg, avslutter Stenseth.

En gutt går gjennom hauger med avfall på en søppelplass i Abidjan. FOTO: SCANPIX
PHILIPPE DESMAZES
En ung mann går gjennom det som pleide å være et marked i Abidjan.FOTO: SCANPIX
FINBARR O'REILLY