Fredag ettermiddag sporet toget fra Oslo til Stockholm av ved Skotterud stasjon. Nå tror havarikommisjonen et tretthetsbrudd i et hjul kan være årsaken til ulykken.

— Helt på tampen i går fant vi ut at et tretthetsbrudd i et av hjulene på togsettet kan være årsaken til ulykken. Det er snakk om hjulet på en av vognene, sansynligvis den første, sier havariinspektør i Statens havarikommisjon for transport, Hans Bjørnseth til Aftenposten.no lørdag morgen.

Jernbaneverket har nettopp gjennomført vedlikeholdsarbeid på toglinjen på ulykkesstedet ved Skotterud. Men havarikommisjonen tror ikke dette er årsaken til ulykken. Hastigheten på strekningen ble satt opp til normal fart denne uken etter at togene hadde kjørt med redusert fart under vedlikeholdsperioden.

Lokføreren skal, ifølge en passasjer på ulykkestoget, ha sagt at det var noe rart med toget i forkant av avsporingen.

- Lokføreren merket et rykk, så ble nødbremsen automatisk satt på. Det gikk veldig raskt, vi har ingen indikasjoner på at lokføreren merket at det var noe rart med toget tidligere, sier Bjørnseth.

Saken fortsetter under annonsen.

Han betegner avsporingen som en veldig alvorlig ulykke, men sier at det er godt at liv ikke gikk tapt.

Nyrenovert tog

Toget som sporet av tilhører det svenske togselskapet SJ.

— Det er ikke noe gammelt tog, vognene er fra slutten av 80-tallet. Flere av dem ble renovert for et år siden, sier pressekontakt i SJ, Sven Ingvar Håkansson, til Aftenposten.no.

Håkansson forteller at SJs nyrenoverte vogner er malt svarte. Han ønsker ikke å kommentere ulykken ytterligere og henviser til den norske havarikommisjonen.

Strekningen der ulykken skjedde er fremdeles stengt. Ifølge Jernbaneverket kan trafikken komme igang igjen mandag morgen.

SJs nyrenoverte vogner er svarte, slik som vognen på bildet som har sporet av. FOTO: PETER QVART

Rundt 280 passasjerer

Ulykkestoget kjørte fra Oslo S klokken 15.49 og var på vei til Stockholm med rundt 280 passasjerer om bord da det sporet av med to vogner 200 meter øst for Skotterud stasjon. Meldingen om ulykken kom klokken 17.42 fredag. En av de avsporede vognene veltet.

Fire luftambulanser og et Sea King redningshelikopter ble sendt til stedet, samt alle tilgjengelige mannskaper fra brann— og redningsvesen.

Minst 40 skadet

En seks år gammel gutt og en 35 år gammel kvinne ble først meldt som alvorlig skadet. Ved midnatt meldte imidlertid Ullevål Universitetssykehus at gutten har sluppet fra ulykken med moderate skader.

Den 35 år gamle kvinnen og de øvrige fem som kom til Ullevål etter ulykken har kun lettere skader, skriver NTB.

Totalt ble minst 40 personer sendt til forskjellige sykehus i Norge og Sverige etter at stockholmstoget sporet av. Flere av de skadede skal være barn. Men utrolig nok ble ingen personer alvorlig skadet i den dramatiske ulykken.