— Medvedev må skifte politikerne som begår overgrep i Tsjetsjenia, sier lederen for den tsjetsjenske diasporaen i Norge, Elias G. Gerikh, til Aftenposten.no.

Han hadde mandag reist fra Trysil for å demonstrere under president Medvedevs besøk i Oslo, sammen med mellom 30 og 40 andre tsjetsjenere.

Demonstrantene hadde bilder og plakater med slagord mot menneskerettighetsbrudd i Tsjetsjenia. De sto klare da Russlands president Dmitrij Medvedev og hans følge ankom Oslo Radisson Blu Plaza Hotel, klokken 16 mandag ettermiddag.

- Vi kan ikke si sannheten

— Jeg håper Stoltenberg og andre vil ta til orde for ytringsfrihet, og at Medvedev kan lære av hvordan det er her i Norge, sier Gerikh.

Han har bodd fire år i Trysil, men sier han ønsker å reise tilbake til Tsjetsjenia når det blir fred.

Saken fortsetter under annonsen.

- Hvis jeg skal si sannheten om det som skjer i Tsjetsjenia, risikerer jeg og min familie å bli pågrepet eller drept, dersom jeg ikke hadde vært i Norge. Men sannheten om krigen må frem, sier han.

Elias G. Gerikh reiste fra Trysil til Oslo for å demonstrere for Tsjetsjenias uavhengighet og mot menneskerettighetsbruddene som flere NGOer har dokumentert. FOTO: EIVIND SØRLIE

— Finnes ingen objektive journalister

Flere av de oppmøtte tsjetsjenerne var sterkt kritiske til dårlige kår for ytringsfrihet i Russland og Tsjetsjenia.

— Fordi det er så farlig å fortelle sannheten, finnes det nesten ingen objektive journalister som kan skrive en sak fra flere sider, sier en tsjetsjener (36), som ikke vil ha navn og bilde i avisen av frykt for potensielle represalier mot hans familie i Tsjetsjenia.

36-åringen mener norske politikere kvier seg for å ta opp de vanskelige sakene om menneskerettigheter, i dialog med de russiske myndighetene.

— Jeg er bekymret fordi de som står bak brudd på menneskerettighetene i Tsjetsjenia, ikke blir straffeforfulgt. Det gir et farlig signal, sier han.

Flere av demonstrantene Aftenposten.no snakket med, var redde for å stå frem med navn og bilde i avisen. FOTO: EIVIND SØRLIE/AFTENPOSTEN

— Må se på årsakene til terror

- Hvilke tanker gjør tsjetsjenere i Norge seg om terroraksjonene i Russland, og de seneste selvmordsaksjonene i Moskva?

— Vi tar naturligvis avstand fra terror, men vi er opptatt av at man må se det større bildet. Det er viktig å se på årsakene til at terroren oppstår, sier 36-åringen.

Han sier tsjetsjenere føler seg stigmatisert som følge av terroraksjonene.

Demonstrantene mener president Medvedev er en marionett, en nikkedukke, for tidligere president og nåværende statsminister, Vladimir Putin.

— Vi frykter at Putin vil komme tilbake som president neste periode, sier en.

Konflikten i Tsjetsjenia har røtter helt tilbake til 1800-tallet, men har siden den første og andre tsjetsjenske krigen på 1990-tallet vært preget av terrorangrep og geriljakrig.

Også imorgen er det ventet demonstrasjoner. Flere menneskerettighetsorganisasjoner vil tirsdag morgen holde en protestmarkering mot menneskerettighetsbrudd i Russland foran Stortinget.