• Dette er hverken UDs eller Norges syn, sier Utenriksdepartementet etter at en norsk diplomat sammenlignet Israels angrep på Gazastripen med Holocaust.

Trine Lilleng, førstesekretær ved ambassaden i Riyadh, sendte ut en epost der hun

, melder den israelske avisen Jerusalem Post.

E-posten ble sendt fra Lillengs e-postkonto ved Norges ambassade i Saudi-Arabia., og inneholder et kjedebrev med bilder og tekst som også er gjengitt på en rekke nettsteder (NB! Bildeserien det lenkes til inneholder en del sterke bilder).

Artikkelen fortsetter under bildet.

UD: Private meninger er ikke forbudt

— Dette er en privat mening som ikke på noen måte representerer det Norge står for, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Haakon Svane, til Aftenposten.no. Han vil ikke si om dette blir en personalsak.

- Dette er interne forhold her på huset, som vi ikke kommenterer. Ytringen her er det ene og alene privatpersonen som står for, sier Svane.

Han understreker likevel at UDs ansatte har full rett til å ytre sine private meninger. Problemet i denne saken vil eventuelt være at Lilleng brukte UDs epost-adresse til å spre kjedebrevet.

Skal brukes til jobb

— Vi legger oss ikke opp i private meninger - det er ikke UDs anliggende. Det er bruken av UDs epost som vil bli omfattet av retningslinjene. Vi har en etablert og kjent policy om slike ting, og det er det naturlig å understreke overfor ansatte som ikke opprettholder skillet mellom privat og offentlig ytring.

— Det finnes skrevne retningslinjer som går ut på at UDs epostnettverk i all hovedsak skal brukes til jobbrelatert epost-kommunikasjon. Det er særlig viktig at man ikke ytrer personlige meninger om andre land via UDs epost - det hører ikke hjemme der, sier Svane.