Hvorfor dverghornuglen fløy til Tromsø, i oktober, er uklart. Hadde den fulgt sine artsfrender på trekket fra Sør-Europa, hadde den vært i Afrika, sør for Sahara, nå. Isteden har den altså flydd stikk motsatt vei.

En kald oktoberdag forsøkte den å søke tilflukt ved en byggeplass i Tromsø. Det holdt på å gå veldig galt. Både kråker og skjærer deltok i trakasseringen av den fremmede gjesten.

Det endte med at en kråke tok den lille tassen på bare 20 cm i nebbet, fløy av gårde med den og slapp stakkaren rett ned på veien. Så kom bussen. Men dverghornuglen er liten og bussen er bred. Så den var like hel da den dukkert opp igjen bak kjøretøyet.

Bygningsarbeiderne tok hånd om uglen, og den fikk opphold på vaskerommet hjemme hos forsker Karl-Otto Jacobsen ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). I et hundebur.

Sjelden

Jacobsen forteller at dverghornugle bare er sett i Norge to ganger tidligere. Første gang på en fiskebåt utenfor Rogaland i 1954, og andre gang i Larvik i 2002.

Oppholdet hos fugleforskerne i Tromsø har gjort godt.
Karl-Otto Jacobsen

To halefjær var borte, den ene vingen hang og et øyenlokk gled stadig igjen. De første dagene måtte den mates. Men uglen kom seg forbausende fort, og mange kom for å ta en titt på den sjeldne gjesten. Fire fugleinteresserte kom ens ærend fra Rogaland for å se. Samtidig som den kom til hektene hos Jacobsen og fugleforsker Rob Barret ved Tromsø Museum, fikk de tak i en som kunne ta hånd om krabaten i Spania, og satte i gang papirmøllen. Nå er eksporttillatelse, importtillatelse og veterinærattest i orden.

Takket være Bjørn-Tore Rekve Seim i SAS Cargo stiller SAS med kattebur og gratisbillett. Med kyllingfilet som flymat gikk turen til Gardermoen, og mandag videre til Alicante. Der vil den etterhvert bli plassert ut i et område med flere andre dverghornugler. Enkelte av dem holder seg nemlig i middelhavsområdet gjennom hele vinteren.