Onsdag 12. oktober ble en mann ranet og knivstukket i Wernerholmsvegen i Fana i Bergen en halvtime før midnatt. Politiet satte inn store ressurser for å finne gjerningsmennene. Det resulterte blant annet i at de aksjonerte mot en bolig i Fana dagen etter.

— Politiet kom ved 16-tiden og tok min sønn til tross for at min kone og jeg visste at han lå i sengen og sov da ranet skjedde. Vi var jo hjemme alle sammen. Gutten vår var syk med halsbetennelse, vi hadde vært hos lege to ganger den dagen, men politiet tok ham likevel, sier 18-åringens far.

Han er fortsatt rasende og opprørt over behandlingen sønnen ble utsatt for.

— Han er sjekket ut av saken, bekrefter etterforskningsleder Per Størksen ved politiet i Fana.

Krever erstatning

bt.no møtte 18-åringen og hans far før helgen.

Saken fortsetter under annonsen.

— Jeg satt fra torsdag til tirsdag på glattcelle. Ifølge reglene er det ulovlig å ha folk på glattcelle i mer enn to døgn. Og jeg var syk og lå og sov da ranet skjedde. Så tar de meg. Jeg stoler verken på politiet eller rettsvesenet, men jeg skal ta dem, sier 18-åringen.

- Hvordan?

— Jeg skal ha erstatning. Det verste med hele saken var at jeg ble tatt for noe jeg ikke hadde gjort. Hele tiden tenkte jeg på at politiet ville slippe meg neste dag, men det skjedde jo ikke. Først tirsdag slapp jeg ut fra kjelleren i politihuset og ble overfør til fengselet i Åsane.

- Hvorfor ble du siktet i saken?

— Aner ikke. Jeg har prøvd å få svar, men har ikke hørt noe fra politiet.

Politiet i Fana opplyser til bt.no at mannen er sjekket ut av saken. De mener nå at tre 16-åringer og en to år eldre mann sto bak ranet. Etter det bt.no kjenner til, var gjerningsmennene på jakt etter narkotika.

- Hvordan var det å sitte på glattcelle?

— Ikke noe særlig. Det var en mann som skrek stort sett hele tiden. Han banket i veggen og hylte.

- Fikk du sove?

— Litt, men ikke mye. Jeg husker ikke så mye av de enkelte dagene. Alt gikk i ett. Nå sliter jeg med å få sove. Jeg sovner mye senere enn tidligere.

Brød, vann og kjøttboller

- Var du redd?

— Litt.

- Hva fikk du å spise?

— To skiver til frokost pluss et glass vann. Det var kjøttboller med poteter til middag, hver dag. Lunsjen takket jeg nei til.

- Ble du behandlet greit i arresten?

— Ja, de som var der var greie. Spesielt en av dem. Han spurte flere ganger hvordan det gikk med meg.

Ante ingenting

Mens bt.no sitter og snakker med 18-åringen går faren frem og tilbake over gulvet. Han er fly forbannet.

— To politibiler kom utenfor huset. De var fem eller seks mann. Den ene satte pekefingeren opp i ansiktet på min sønn som hadde sovet hele dagen fordi han var syk. Jeg visste han var uskyldig fordi jeg var jo hjemme sammen med ham og min kone da dette skjedde. Jeg viste politifolkene legekvitteringene, men de tok ham, sier faren.

— Og når guttungen er blitt 18 år, har jo ikke vi foreldre noen rettigheter. Vi satt fra torsdag til tirsdag og ante ingenting, bortsett fra det vi leste i avisen, sier faren.

Da 18-åringen ble fengslet for fire uker var bt.no til stede i tinghuset. En jevnaldrende ble fengslet i fire uker. Han sitter fortsatt i varetekt.

— Jeg aner ikke hvorfor jeg ble koblet til dette, sier han.

Deilig dusj

— Hvorfor tok ikke politiet meg inn til avhør før de fengslet gutten min, spør faren.

— Først mandag snakket de med meg, legger han til.

Dagen etter ble sønnen overført til fengselet i Åsane.

— Jeg tenkte at jeg ville bli sittende i flere uker, men så kom en fengselsbetjent og sa at jeg skulle slippes fri. Jeg tok det som et tegn på at jeg var sjekket ut av saken. Det var deilig å komme hjem, ta en dusj og spsie skikkelig, sier 18-åringen.

Han har ikke hørt noe fra politiet siden og vet ikke hvilken status han har i saken.

Kan kreve erstatning

Det vet KjerstiKristine Svendsen. Hun er politijurist og argumenterte for at 18-åringen skullevaretektsfengsles. Hun forteller at 18-åringen fortsatt har status som siktet isaken, rent formelt, men det er ventet at politiet vil frafalle siktelsenganske snart.

— Jeg forstår han er opprørt etter å ha sittet på glattcelle så lenge. Ingen skal sitte så lenge som han gjorde.

- Hvorfor fremstilte du ham for varetektsfengsling når mor og far sa at han lå syk hjemme?

- Dette var en svært alvorlig sak, der en mann var ranet og knivstukket. Jeg gjorde det jeg mente var riktig ut fra de opplysningene jeg hadde til enhver tid. Da det ble klart at han burde løslates, sørget vi for at det skjedde, svarer Svendsen.

— De som varetektsfengsles og senere sjekkes ut av saken kan søke erstatning når henleggelse foreligger, legger hun til.