En svært våpeninteressert kunde oppsøkte i ettermiddag butikken, og ble vist både en pumpehagle og et halvautomatisk våpen. Etter å ha fått hjelp takket potensielle kunden takket for hjelpa, og forsvant fra butikken.

Litt senere stormet han inn i butikken og rettet et våpen mot innehaver Tore Birketvedt.

– Det plinget i døra og vedkommende bykset over disken. Han hadde fått tak i et halvautomatisk våpen som stod i utstillingsvinduet, og hadde flere patroner, forteller Birketvedt, til fvn.no.

Etter første besøk var den utenlandske kunden, som kun ville snakke engelsk, usikker på hva han ville ha. Våpenhandler Birketvedt opplyste blant annet om kravet til våpenkort.

Da gjerningspersonen, som antakeligvis kommer fra Tyskland, kom tilbake gjorde han kort prosess og rettet våpenet mot våpenhandlerens kropp.

Saken fortsetter under annonsen.

Hevdet våpenet var ladet

– Han rettet våpenet mot meg og sa at det var "loaded". Jeg er litt usikker på ordlyden, men essensen var tydelig. Han ville la meg forstå at han hadde kontroll på situasjonen og at det var et farlig ran, sier Birketvedt.

Det raneren kanskje ikke visste var at sluttstykket, altså den vitale delen som gjør det mulig å avfyre våpenet, ble oppbevart i god avstand fra våpenet. Da våpenet ble rettet mot kroppen til Birketvedt visste våpenhandleren at truslene var ganske tomme.

– Jeg var ikke redd for at han skulle ha ladede patroner i våpenet, men man vet jo aldri hva folk har av kniver og sprøytespisser. Det er alltid en risiko å gå på en to meter høy og kraftig mann, sier Birketvedt.

Nektet å bli ranet

Våpenhandleren bestemte seg for at ransmannen ikke skulle klare å gjennomføre ranet.

– Jeg bykset mot ham og tok våpenet og snudde det, sier han, og forklarer at han deretter ropte på sønnen som var på kontoret. Sammen festet de et solid grep om mannen. Birketvedts sønn, Espen, knyttet neven og selv truet Birketvedt med basketak om gjerningsmannen ikke holdt seg i ro.

– Jeg var brysk i stemmen og sa "nå forlater du butikken øyeblikkelig". Han forstod at slaget var tapt og forlot butikken uten våpen, forteller han.

Da mannen som forsøkte å gjennomføre ranet gikk fra butikken, tok Tore Birketvedt tak i en trådløs telefon og fulgte etter. I befippelsen slo han 113 og dermed måtte Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) varsle politiet om hendelsen.

For å gi best mulig opplysninger fulgte Birketvedt etter gjerningsmannen og opplyste hvor ferden gikk. Da han mistet dekningen oppsøkte han politivakta, hvor Birketvedt ble sittende i avhør til nærmere klokka 18.

Pågrepet og siktet

En mann ble mandag ettermiddag pågrepet, og sitter mandag kveld i politiets varetekt, siktet for ransforsøket. Politiadvokat Morten Bolager Formo sier til fvn.no at mannen er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 268 – grovt ran.

Ved 20-tiden mandag hadde mannen ikke vært gjennom et fullgodt avhør med politiet, og det vil bli vurdert ut over kvelden om mannen skal holdes i arresten eller settes på frifot.

Politiet fikk melding om ranet klokka 15.25, og omprioriterte flere patruljer i retning området hvor ransmannen løp. Blant annet måtte politiet bortprioritere en trafikkulykke med personskade i Hannevika.