Det er også aktuelt å gå i gang med fuglevask straks været tillater det.

– Det er ikke aktuelt å gå ned på akterskipet, som fortsatt ligger svært utsatt til på havaristedet på Fedje. Det vil være helt uforsvarlig i dette været. Derimot håper vi i løpet av dagen å få sendt dykkere ned på forskipet, som ligger strandsatt på Ågotnes nord for Bergen, sier kommunikasjonsdirektør Ola Stenvaagnes i Kystverket til NTB.

Han opplyser at det er lagt ut lenser rundt forskipet og at det er aktuelt med ytterligere forsterkning av disse i løpet av dagen.

Sikkerhet prioritert

Ifølge Stenvaagnes har været vært så heftig at det har hindret Kystverkets observasjonsfly fra å ta av fra Flesland. Og om været er røft mandag formiddag, vil det neppe bli bedre. Tvert imot. Meteorologene har kommet med nye stormvarsler mot kvelden.

– Vi må ta hensyn til mannskapenes sikkerhet. Derfor har vi ikke kunnet sette i gang landbasert opprenskning foreløpig. Det er for risikabelt, sier Stenvaagnes.

Saken fortsetter under annonsen.

Det dreier seg både om faren for å bevege seg på glatte fjæresteiner, men også faren for å innånde giftstoffer som dunster opp fra oljen.

– Vi er derfor svært opptatt av å finne fram til oljens sammensetning og beskaffenhet, sier Stenvaagnes.

Fuglevask

I samarbeid med den lokale ornitologiske forening i Bergen vil operasjonsledelsen utarbeide kart over områder som skal prioriteres for fuglevern og opprenskning.

Nestleder i den lokalforeningen av Norsk Ornitologisk Forening, Frode Falkenberg, opplyser til NTB at det foreløpig ikke er aktuelt å sette i gang fuglevask.

– Værforholdene gjør det uforsvarlig å gå ut i småbåt og fange inn tilsølte fugler. Dessuten er ikke utstyr og nødvendige lokaler på plass. Vi avventer situasjonen og værutviklingen, men jeg tror det vil bli aktuelt for frivillige å gå i gang med vask etter hvert. Det er meget kritisk for mange fugler som er rammet, sier Falkenberg.

Frivillige

Ornitologene foretok hovedtellingen av oljerammet fugl i helgen, spesielt søndag. Mandag var folk ute i fuglerike områder i Øygarden kommune, men det er ikke satt i gang eller planlagt noen storstilt telleoperasjon denne uken.

– Fylkesmannen skal så fort det er mulig gå ut med båt rundt Fedje. Der er vi invitert til å delta med ornitologer, sier Frode Falkenberg.

Han opplyser at han allerede har mottatt mange henvendelser, både fra medlemmer og andre frivillige, som er parat til å gjøre en innsats for den truede fuglebestanden.

Sivilforsvaret

Nettstedet iBergen.no melder at Sivilforsvaret står klar med 800 mann til å bekjempe oljen. Allerede mandag var en gruppe på 10-20 personer i gang på Fedje.

I tillegg til personell, bidrar Sivilforsvaret også med utstyr som kan settes inn i aksjonen, blant annet telt med varmeapparat.

– Mannskapene har erfaring fra tidligere oljevernaksjoner, blant annet i forbindelse med Rocknes-ulykken. Været er fremdeles en begrensende faktor, opplyser distriktssjef Anne-Margrete Bollmann i Hordaland Sivilforsvarsdistrikt i en pressemelding.

Litt av akterenden på lasteskipet "Server" stikker opp av sjøen utenfor Hellesøy Fyr lørdag ettermiddag.
MARIT HOMMEDAL / SCANPIX