I alt måtte Widerøes Flyveselskap innstille 13 avganger på grunn av luftballongene som er på vei fra Belgia til Nordkapp. Luftballongene er med i konkurransen Gordon Bennett Race 2006.

– Vi fikk beskjed fra flykontrollen i Bodø om at de hadde mistet oversikten over hvor to av seks luftballonger befant seg, og vi ble derfor nødt til å sette alle fly på Helgeland på bakken, sier informasjonskonsulent Siw Sandwik i Widerøe til NTB.

Fikk kontroll

Klokken 17.15 fikk kontrollsentralen igjen oversikt over hvor luftballongene befant seg, og flyene kunne igjen gå som normalt. Men flyselskapet kommer til å forfølge saken videre.

– Dette vil bli dyrt for dem, sier informasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til NTB.

Han forteller til at det kan bli snakk om å kreve millioner i erstatning etter mandagens kanselleringer og forsinkelser.

Problemer

Allerede tidligere mandag kom luftballongene i søkelyset. Mandag morgen fikk en av ballongene problemer med oppdriften. Og litt før klokken 09.00 tok de kontakt med Hovedredningssentralen.

– De befinner seg 200 kilometer nordvest for Hitra, og de regner med å gå tom for gass om en times tid. Alt tyder på at de kommer til å falle ned i havet, sa vakthavende redningsleder Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) til NTB klokken 11 mandag.

Men klokken 15.30 var faren over. Ved hjelp av et lavtrykk som kom som bestilt, fikk ballongen et løft og fôr i høy hastighet inn mot land.

– De er nå oppe i 6.000 fot, og det ser ut til at dette har gått veldig bra, sier redningsleder Sølve Tanke Hovden til NTB klokken 15.30.

Dette var posisjonen til de deltakende varmluftballongene klokken 18 mandag ettermiddag.
GORDON BENNETT