Mens vi venter. Mange voksne mener helt seriøst at de gleder seg mer til julematen enn til pakkene. Noen av dem skjønner ikke helt poenget med å ha adventskalender heller. Det gjør vi, og det gjorde den lille tyske gutten Gerhard Lang også. Han syntes nemlig at ventetiden til jul ble fryktelig lang. Han maste stadig om hvor mange dager det var igjen det julaften. Til slutt fikk moren til Gerhard en lys idé, og laget det som skulle bli historiens første adventskalender.

Bilder og sjokolade

— Dette var på slutten av 1800-tallet. Moren bakte 24 småkaker som hun pakket inn i papir og nummererte fra 1 til 24. På den måten kunne Gerhard holde tellingen selv og samtidig få en overraskelse hver dag. Da Gerhard ble voksen, ble han forretningsmann og gjorde butikk ut av morens gode idé, forteller Ann Helen Bolstad Skjelbred ved Norsk Etnologisk Granskning.Den første kalenderen til Gerhard fra 1908 var temmelig enkel. To ark, ett med bilder og ett med tall. Hver dag skulle man klippe ut et bilde og lime det over det aktuelle tallet. Senere utviklet han en variant av den adventskalenderen som vi kjenner i dag. Først en kalender med bilder bak lukene, deretter kom han med den første sjokoladekalenderen i 1926.

Prosjekt Adventskalender

— Adventskalenderen kom til Skandinavia via noen svenske pikespeidere i 1932, og det er grunn til å tro at den første kalenderen kom til Norge samtidig. Da nedtellingen til julaften ble koblet til radio og senere TV, tok det helt av, og adventskalenderen ble en kommersiell sak. I dag er det fortsatt mange som lager sine egne kalendere. Og vi som har laget kalendere selv, vet at det kreves litt planlegging og penger for å gjennomføre Prosjekt Adventskalender. Men med penn, papir og en god porsjon kreativitet kan du komme deg ganske billig unna.- Jeg har hørt om familier og voksne som lager opplevelseskalendere til hverandre. Det kan være en konsert eller kanskje høytlesning fra en bok, foreslår Bolstad Skjelbred.- Eller rett og slett et løfte om at du tar oppvasken!

<b>En smak av desember. </b>Denne spiselige julekalenderen fra Frederiksberg Chokolade i København kan du selv kopiere.
SIGNE DONS
<b>Strikket og sydd. </b>Julestrømpene er dekorative også i entreen. Design: Charlotte Lynggaard.
SIGNE DONS
<b>Designet selv. </b>Den danske designeren Charlotte Lynggaard har sydd og applikert denne julekalenderen til sine tre barn.
SIGNE DONS