I flere aviser forteller anonyme naboer mandag at de møtte UP-sjefen en halv time før han ble pågrepet mistenkt for promillekjøring. Her skal Holand ha fortalt til sine naboer at han kjørte av veien for å unngå å kjøre på en gul og svart hund.

– Vi er svært interessert i å komme i kontakt med disse vitnene og få gjennomført avhør, sier politimester Arild Aaserød i Vestfinnmark politidistrikt til NTB.

Han leder etterforskningen i den oppsiktsvekkende promillesaken mot lederen for utrykningspolitiet i Troms og Finnmark.

UP-sjefen har nektet for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand da han lørdag ettermiddag ble pågrepet av tjenestemenn fra Tromsø politistasjon. Noen få hundre meter fra sitt hjem hadde Holands bil havnet i grøfta. En alkotest på stedet førte til at UP-sjefen ble tatt inn til Tromsø og måtte avlevere blodprøve.

Suspendert

Holand ble senere foreløpig suspendert fra sin stilling og måtte avgi blodprøve i Tromsø. Siden UP-sjefen har kontor hos Tromsø-politiet, har statsadvokaten i Troms og Finnmark overlatt etterforskningen til Vestfinnmark.

Saken fortsetter under annonsen.

Ifølge Aaserød er det aktuelt å sende tjenestemenn fra Vestfinnmark til Tromsø i løpet av denne uka for å gjennomføre avhør både av Holand og vitner.

– Vi har ikke tatt endelig stilling til når det skjer, sier Aaserød som antyder at det vil skje i løpet av noen dager.

I ordinære promillesaker er det ikke vanlig å gjøre slike etterforskningsskritt før etter at resultatet av blodprøvene foreligger. Normalt vil de ta ti dager etter at prøvene er sendt til Rettstoksikologisk institutt.

– Vi forventer ikke å ha resultatene av blodprøven klar før helt i slutten av neste uke. Men jeg regner med at det blir gjort etterforskningsmessige skritt i Tromsø før den tid, sier Aaserød.

Ikke forsvarer

Han kjenner ikke til om den suspenderte UP-sjefen har engasjert advokat. I promillesaker dekker ikke det offentlige utleggene til forsvarer, men ifølge politimesteren er det anledning til å få oppnevnt offentlig forsvarer når du er suspendert fra stillingen som følge av promillemistanken.

– Vi har ikke registrert noen henvendelse om oppnevning av offentlig forsvarer i denne saken, opplyser tingrettsdommer Unni Sandbukt ved Nord-Troms tingrett til NTB.