— Vi mener at alle vitnemål må legges inn i en database som Altinn, slik at potensielle arbeidsgivere på en enkel måte kan gå inn og sjekke at informasjonen de har fått er korrekt, sier Erland Løkken, direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd (NRS) til Aftenposten.no.

Rådet ønsker at alle vitnemål fra norske institusjoner automatisk blir lagt inn i databasen, mens vitnemål fra utlandet – både fra nordmenn som studerer i utlandet, og utlendinger som kommer til Norge for å jobbe - godkjennes gjennom et nasjonalt organ før de legges inn.

Direktør Erland Løkken i Næringslivets Sikkerhetsråd vil ha alle vitnemål inn i databasen Altinn. FOTO: Morten Brakestad, Propix
Morten Brakestad/lysbordet.no

Ikke direkte tilgang

— Dette vil sørge for at det blir mye vanskeligere å forfalske vitnemål. Men det skal naturligvis ikke være direkte tilgang for hvem som helst, personen det gjelder må gi godkjennelse for at potensielle arbeidsgivere skal kunne se vitnemålet. Vi har teknologien, og jeg ser ikke hvorfor dette ikke skal være mulig, sier Løkken.

NRS sier at det naturligvis ikke skal være mulig av eieren å endre vitnemålet, dette skal kunne uteksaminerende institusjon kunne gjøre. Der hvor utdannelsen er fra utlandet, vil de at et statlig organ tar seg av godkjenningen.

Forslaget fra Næringslivets Sikkerhetsråd kommer etter avsløringene om at helsetoppen Liv Løberg hadde forfalsket flere vitnemål.

Saken fortsetter under annonsen.

Liv Løberg forfalsket flere vitnemål. Denne saken har gjort at Næringslivets Sikkerhetsråd vil ha en lettere måte å kontrollere utdannelse. FOTO: SCANPIX
Halvorsen, Kjersti

Men ikke alle er enige i at forslaget er en god ide.

— For mange vitnemål

NOKUT er et nasjonalt organ som godkjenner høyere utenlandsk utdanning etter søknad fra enkeltpersoner.

Hvert år tar over 20.000 nordmenn hele eller deler av utdannelsen sin i utlandet.

NOKUT sier det vil bli en for stor oppgave dersom de skulle godkjent utdannelsen til alle, både norske og utenlandske personer som har en utdanning fra utlandet.

- I utgangspunktet høres dette ut som en vanskelig, nærmest umulig oppgave å utføre. Det krever at man må gå inn og manuelt sjekke hver enkelt person som har tatt utdannelsen sin i utlandet, noe som sier seg selv ville vært en meget stor oppgave, sier avdelingsdirektør for avdeling for utenlandsk utdanning i NOKUT, Ida Lønne til Aftenposten.no

Hun påpeker at det ofte er vanskelig og tidkrevende å komme i kontakt med utenlandske læresteder, spesielt utenfor Europa.

— Jeg tror det nærmest er utenkelig å kunne samle all utdanningsinformasjon fra både Norge og utlandet i en slik database, sier Lønne.

Lønne påpeker at de likevel er positive til en database med vitnemål fra høyere norsk utdannelse, og at de har kommet med et forslag om nettopp det allerede. Mange land etablerer nå egne nasjonale verifiseringsdatabaser, men det er noe annet enn at informasjonen skal samles på et nettsted.

Sikkerhetsrisiko

Datatilsynet er vil helst ikke ha samlet så mye informasjon på et sted.

- Det vil alltid være forbundet med stor risiko å samle så mye sensitiv informasjon på Internett. Selv om vi ser behovet, er vi kritiske til en slik sammenstilling. Da må man naturligvis veie hvor stort behov det er for noe slikt, mot sikkerheten, sier informasjonsrådgiver i Datatilsynet Trude Talberg-Furulund.

Hun påpeker at jo mer informasjon som potensielt blir tilgjengelig, desto større blir risikoen for å blir utsatt for ID-tyveri.

— Hvis noen får tilgang til denne informasjonen, og kanskje skatteopplysninger og bilder, sier det seg selv hvor risikofylt det kan være. Så vi er meget skeptiske til en slik ordning, sier Talberg-Furulund.

NRS har sendt forslaget til Kunnskapsdepartementet, som sier de skal se på innspillet.

— Kunnskapsdepartementet har mottatt brevet og synes ideen er interessant, men vi kan ikke uten videre gå inn for forslag som hverken er utredet eller kostnadsberegnet. Departementet har derfor forslagene til vurdering, sier ekspedisjonssjef Toril Johansson i Universitets- og høyskoleavdelingen.

Les mer om Altinn her:

Er du arbeidsgiver og vil vite hvordan du kan kontrollere potensielle arbeidsgivere? NRS har laget en sjekkliste du kan se på når du skal gjøre bakgrunnsjekk.