Onsdag kom

På topp troner ikke uventet utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Et gjennomgående trekk er imidlertid at kvinnelige statsråder kommer dårligere ut enn sine mannlige kolleger.

En karakter under Støre ligger statsminister Jens Stoltenberg, utviklings— og miljøvernminister Erik Solheim og justisminister Knut Storberget, fulgt av arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Fiskeriminister Helga Pedersen er første kvinne i øvre del av listen, og deler 6. plassen med seks andre statsråder med karakter 3.2.

Saken fortsetter under annonsen.

"Usynlige" departement

— Det er lett "å skinne" om man er kommunalminister med mange penger til kommunene, mens det er vanskelig "å skinne" som fiskeriminister, og spesielt for helse, forklarer professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

At kjønn spiller inn, vil ikke valgforskeren være med på.

Og når det gjelder utenriksminister Jonas Gahr Støre, som lenge har vært den mest populære i den sittende regjeringen, er han klar:

— Populariteten til utenriksministeren og statsministeren er institusjonell, den kan man ikke konkurrere med.

Synlig og ikke fra SV er veien til suksess

Derimot er det tre andre kriterier som skiller seg ut, når han får se rangeringen av de sittende statsrådene.

— Sett i forhold til utført jobb og synlighet, er det sensasjonelt dårlig at Halvorsen får en så dårlig karakter (3,1), sier Aarebrot. I så fall, støttes av sitt neste punkt:

SV-statsråder har en tendens til ikke å bli likt. - Dette går på tvers av kjønn, sier han, og trekker frem Bård Vegar Solhjell, Heidi Grande Røys og Tora Aasland.

Folk med kort fartstid blir mindre likt, slik som Solhjell, Magnhild Meltveit Kleppa og Tora Aasland.

«To usynlige og en utbrent.»
Frank Aarebrot, valgforsker, om bunnen av statsrådlisten.At de rødgrønne statsrådene med en samlet karakter på 3,3 kommer langt bedre ut enn Bondevik II-regjeringen, som noterte 3,0 og 2,9 i de to siste målingene før den gikk av i 2005, overrasket Aarebrot:

— Regjeringen har vært igjennom et skikkelig hardkjør det siste halvåret. Når de likevel kommer så greit ut, er det overraskende.

Brustad fikk som fortjent

På bunnen av karakteroversikten finner vi forskningsminister Tora Aasland, fornyingsminister Heidi Grande Røys og helseminister Sylvia Brustad.

Eller som Aarebrot beskriver dem:

— To usynlige og en utbrent.

Helseminister Sylvia Brustad får tidenes bunnotering med karakteren 2,6 i undersøkelsen.

— Noen av statsrådene har jo rett og slett gjort en dårlig jobb. Da er det riktig at for eksempel helseminister Sylvia Brustad får en dårlig karakter.

— I det hele tatt er jeg overrasket over at hun som var utbrent fikk ansvaret for et nytt departement, sier Aarebrot.

Valgforsker Frank Aarebrot mener statsrådene stort sett får som fortjent på karakterskalaen.
HALLGEIR VÅGENES / VG