Den anerkjenteboligforskeren er ikke forundret over at alenemoren Marit Holdø lytter forgjeves etter boligløfter i valgkampen.-Bolig er ikke tema fordi det ikke angår massene på samme måte som skattelettelser, eldreomsorg og skole. Rett og slett fordi flertallet bor bra og ikke blir rammet direkte, sier Hansen.Han tegner et dystert bilde av situasjonen for dem som skal inn på boligmarkedet.-En god del sliter. Og flere kommer til å slite, bekrefter han, og blinker særlig ut tre grupper som har det svært tøft:

  • De som skal etablere seg for første gang.
  • Lavlønnsgrupper.
  • Folk med andre sosiale problemer.Hansen nøler ikke med å si at politikerne har sviktet i forhold til boligmarkedet.-Det er to ting politikerne kan ta fatt i. Å sørge for at det blir bygget flere boliger, og stille opp med mer økonomisk støtte til dem som ikke klarer prisene. Jeg kan ikke se at de gjør noen av delene, sier han.

Nytt prishopp

På syv år er prisen på en leilighet i Oslo tredoblet. Det vil si at en leilighet som kostet 500000 i 1993 nå går for over 1,5 millioner.De som håper på prisfall, får ingen trøst hos ekspertene.-Våre siste analyser viser en fortsatt reell prisøkning på boliger, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Markets.Modellberegningene antyder så voldsomme prishopp som ni prosent i snitt de neste fire årene.-Men hvis det blir lagt til rette for massiv bygging av boliger i Oslo, kan det isolert sett presse prisene nedover, fastslår han.Men noen slik massiv boligbygging er det ingenting som tyder på. Helt siden 1993 har antall ferdigstilte boliger vært rekordlavt. Rykende fersk statistikk fra Oslo kommune viser at det i de fire første månedene i år ble fullført 170 boliger. I fjor sto kun 941 nye boliger ferdige, milevidt unna målet om 3500 boliger i året.

Lavtlønnede

En av lavlønnsgruppene som merker boligmarkedet på kroppen, er sykepleierne. Leder i Sykepleierforbundet i Oslo, Unni Hembre, etterlyser konstruktive løsninger i valgkampen.-En enslig, nyutdannet sykepleier kan låne 300000-400000 i tillegg til studielån. Det sier seg selv at hun ikke har noen mulighet til å kjøpe bolig i Oslo. Når personalboligene på sykehusene nå forsvinner, vil valget stå mellom telt på Bogstad og å forlate byen, spår Hembre.