• Leder:Erkjennelsens time startet litt forsinket rett over klokken ni i dag tidlig for Senterpartiet. Åslaug Haga snakket til partiet for første gang etter at Senterpartiet tapte saken om vern av Trillemarka.

— Vi ruler ikke

SV fikk gjennomslag for barskogvern av 147 kvadratkilometer. Senterpartiets grunneierinteresser fikk ikke tilslutning i regjeringen. Nederlaget er partiets største i Stoltenberg II-regjeringen.

— Det er aldri en parademarsj å sitte i regjering, minnet Haga om foran cirka 100 partivenner og la til at partiet «tross alt» hadde godt under ti prosents oppslutning ved stortingsvalget.

— Vi ruler ikke i alle spørsmål. Vi må leve med noen nederlag, sa Haga.

— Jeg er lei meg for at vernearealet har blitt 147km2, jeg hadde ønsket det ble mindre, og jeg kjempet til siste slutt for å få dette til, forsikret partilederen en lydhør forsamling.

- Skjærer i hjertet

— Det som gjør meg mest vondt er å tenke på de som lokalt har jobbet konstruktivt i denne saken. De føler seg nå overkjørt, og det skjærer i hjertet, sa Haga om den store tapssaken.

Saken fortsetter under annonsen.

— Det var ikke mulig å verne en kvadratkilometer mer. Det kan jeg forsikre dere om. Det ville stoppet alle prosesser i Regjeringen, avsluttet hun.

I sin innledning snakket Haga om Senterpartiets seiere i sakene om skatt på småkraftverk. Dette hadde regjeringen gått inn for, men snudde til stor glede for mange grunneiere. Og Senterpartiet.

Ny Afghanistan-debatt

I tillegg fremhevet partilederen at flyttingen av Vetrinærhøgskolen fra Oslo til Ås ville styrke fagmiljøet i Ås, hvor Universitetet for miljø og bioteknologi, tidligere landbrukshøgskolen, allerede ligger.

— Dette er ikke en lokaliseringssak, det er å flytte noen arbeidsplasser på tjukkeste Østlandet, poengterte Haga.

Haga mente partivennene også måtte forberede seg på en ny Afghanistan-debatt i ukene som kommer.

-Det kommer en debatt. Å trekke seg ut av Afghanistan nå vil skape et uhåndterlig maktvakum, det er helt uaktuelt, konkluderte Haga.