Denne uken lanserte Aftenposten.no en ny valgomat. Ved å svare på en rekke spørsmål om norsk politikk får leserne svar på hvilket parti som best representerer deres synspunkter.

.Vi lot de to profilerte rikspolitikerne, finanspolitisk talsmann i Frp, Ulf Leirstein, og nestleder i SV, Audun Lysbakken, teste valgomaten. Ingen av de to har tatt testen på forhånd, og Leirstein er en smule nervøs for resultatet av valgomaten når Aftenposten.no møter ham på Stortinget.

— Dette blir spennende. Svarer jeg feil, er det vel på hodet ut av partiet, sier en lattermild Leirstein før han går i gang.

— Skal vi se... «Norsk asyl- og flyktningepolitikk er for streng». Den er enkel, sier han og klikker på «helt uenig».

Leirstein virker komfortabel med temaene, og smetter inn et par kommentarer underveis i testen.

Saken fortsetter under annonsen.

— Dette har jo vært viktig for meg i alle år, så denne saken er det ingen tvil om, sier han engasjert når påstanden «skatter og avgifter er alt for høye i Norge» dukker opp på skjermen.

Alle temaene vekker imidlertid ikke like stor interesse, og når påstanden «det er viktig å verne mer norsk barskog» kommer opp, blir det stopp.

— Hva skal jeg svare her da. Barskog er ikke akkurat det jeg er mest opptatt av, sier han.

Få minutter seinere kan Leirstein imidlertid smile bredt. Ifølge valgomaten er han 92 prosent enig i Frps politikk. På plassen under ligger Høyre med 71 prosent mens SV ligger på bunn med fem prosent.

— Dette var ikke så verst. Jeg skal i møte med Siv (Jensen) nå, så dette skal hun få høre, ler Leirstein.

94 prosent enig

Audunn Lysbakken tar imot Aftenposten.no på SVs partikontor, og føler seg trygg på at han skal treffe bra på SVs politikk.

— Jeg har testet et par andre valgomater i år, og det gikk bra, sier han og trykker seg i gang.

Det starter lett.

— Helt uenig, kommer det kontant på den første påstanden «Norge bør bli medlem av EU».

Lysbakken kommer seg fint gjennom resten av valgomaten, og ender opp med å være 94 prosent enig med SVs politikk. Han er 88 prosent enig med Rødts politikk og fire prosent med Frp.

— Dette var solid, men det skulle vel bare mangle, smiler han.

Viktig for interessen

De to politikerne er klare på at valgomater er viktige for å øke folks interesse for politikk.

— Jeg tror de færreste stoler blindt på en slik test, men den gir en pekepinn på hvor man står politisk. Dermed kan man bruke dette som en informasjonskilde til mer kunnskap om partienes politikk, sier Lysbakken.

Han legger til at folk som er ansatt i SV noen ganger har endt opp med feil parti når de har svart i tråd med SVs politikk.

— Dette viser at valgomatene kan slå feil ut, men de har blitt bedre de siste årene, sier Lysbakken.

- Velgerne drukner i informasjon, spesielt nå i forkant av valget. Slike tester er viktige for å forenkle politikken, og jeg tror det påvirker folks politiske valg, sier Leirstein.

Varierende kvalitet

Begge to er imidlertid klare på at kvaliteten i valgomatene varierer. Derfor mener de media må fokusere på at valgomatene ikke blir for enkle.

— I deres test kan man klikke seg videre for å få mer informasjon om hvert tema, og det er viktig for forståelsen av politikken. Det er også bra at man kan vektlegge viktigheten av de ulike påstandene, sier Lysbakken.

Lerstein mener det ofte er et problem at temaene blir for snevre, og dette fører til at testene ikke tar for seg de virkelig viktige temaene.

- Jeg testet en annen valgomat hvor et spørsmål var: «Er du for aktiv dødshjelp?» Det blir jo litt snevert ettersom vi er det eneste partiet som er for dette, sier Leirstein.

.