Det er først når valget er over at valgene begynner. Slik virker det i hvert fall på korridorsnakket på Stortinget, der det i høst råder uvanlig mye uklarhet om hvem som skal bekle de viktigste vervene i presidentskapet og i fagkomiteene.

Samtlige seks medlemmer av det gamle presidentskapet er nå ute av Stortinget. Ute og vekk er også lederne av de tre viktigste og mest prestisjefylte komiteene – utenrikskomiteen, finanskomiteen og kontroll— og konstitusjonskomiteen. Mange navn ligger inne i den store kabalen der alt henger sammen med alt, ikke minst med de mulige endringene i Regjeringen, samt med rokeringene i lederskapet i Aps og SVs stortingsgrupper.

Ennå vet ingen hvem som skal bli Thorbjørn Jaglands etterfølger som stortingspresident og rangmessig nummer 2 i riket etter kongen. Det eneste som er sikkert, er at presidenten blir et Ap-menneske. Svein Roald Hansen fra Østfold er den som nevnes hyppigst, klart hyppigere enn Oslos Marit Nybakk og Rogalands Tore Nordtun, men med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen som en sterk rival hvis han tas ut av Regjeringen.

Tomas Moss
Junge, Heiko
Arbeiderpartiet

Frp eller Foss?

Frp
Frp

Sikkert er det også at den første av de fem visepresidentene blir en opposisjonspolitiker. De mest aktuelle navnene fra Frp er nestlederen Per Arne Olsen fra Vestfold og Øivind Korsberg fra Troms. Men vervet kan også ende hos Stortingets lengstsittende representant, Høyres Per-Kristian Foss, som nå går i gang med sitt 29. år på Løvebakken.

Skulle Høyre stille opp Foss som sin kandidat, i konkurranse med en mann fra Frp, har han store muligheter til å bli valgt med støtte fra KrF, Venstre og de rødgrønne. Men mest sannsynlig ligger det an til en pakkeløsning der Høyre og Frp blir enig om en fordeling av sentrale verv mellom seg.

Matte-nøkkel.

Representantene skal fordeles på 12 komiteer i det nye Stortinget. Etter matematikken skal Ap ha fire komitéledere, Frp tre, Høyre to og SV, Sp og KrF én hver. Kontroll— og konstitusjonskomiteen skal alltid ledes av en representant for opposisjonen, og dette er en post som det er utenkelig for Frp å gi fra seg. Når Regjeringen sitter med flertall og med letthet får lost sine statsbudsjetter gjennom Stortinget, er alle høringene i kontrollkomiteen blitt en hovedarena for opposisjonspolitikk.

Etter at komitéleder Lodve Solholm har reist hjem og blitt fylkesmann i Møre og Romsdal, seiler Frps Anders Anundsen fra Vestfold opp som favoritt til å lede kontrollkomiteen. Han ble innvalgt på Stortinget i 2005 og har sittet i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Finanskomiteen kommer fortsatt til å ledes av Ap. Marianne Aasen fra Akershus nevnes som en mulig komitéleder etter Reidar Sandal, men Aasen kan også ende opp som statsråd. Fiskeriminister og Ap-nestleder Helga Pedersen kan komme til å gå ut av Regjeringen og bli partiets nye parlamentariske leder, muligens med den avgåtte partisekretæren Martin Kolberg som parlamentarisk nestleder.