Den største maktkampen i Oslo utspiller seg om byrådsledervervet, men der er rollene allerede besatt: Om høyresiden vinner kommunevalget, fortsetter Høyres Erling Lae som byrådsleder. Og dersom venstresiden vinner, vil Oslo få et byråd bestående av Ap og SV, der Ap-veteran Rune Gerhardsen gjør comeback som byrådsleder.Det vil imidlertid bli knallharde forhandlinger om det prestisjefylte ordførervervet. Ordføreren velges av bystyret. I realiteten står valget mellom Frps Svenn Kristiansen (67), pølsemakeren om etter 12 år som varaordfører er mer enn klar til å overta ordførerkjedet, og SVs Marianne Borgen (56),sosiolog og avdelingssjef i Redd Barna.

FrP-krav

Dersom de borgerlige partiene får flertall, har Frp tidligere flagget at de vil kreve ordføreren. I dag er det Høyres Per Ditlev-Simonsen som er ordfører, men det er slett ikke sikkert Høyre vil kjempe til det siste for å beholde vervet. Meningene om Høyres ordførerkandidat Fabian Stang er delte i partiet. Under partilederutspørringen på NRK P1 i går nevnte ikke partileder Erna Solberg Oslo. — Det gir meg en god optimisme i bunnen, at vi fortsatt kommer til å ha en skikkelig god ordfører i Stavanger, Haugesund og Bergen, sa Solberg. Hennes medarbeider John-Ragnar Aarseth avviste imidlertid at det betyr at Oslo er mindre viktig: "Høyre skal beholde flest mulig av de posisjonene vi har, vi skal helst vinne flere, understreket Aarseth.

Venstre-kandidat

En Frp-ordfører bli vanskelig å svelge for både Venstre og KrF. Hvis de to småpartiene får vesentlig større oppslutning enn i dag, kan de komme til å støtte Høyres Fabian Stang som ordfører, eller de kan i teorien gå for Venstres ordførerkandidat, Kjell Veivåg.Dersom venstresiden får flertall, vil Ap få byrådslederen og SV ordføreren. Unntaket er hvis Ap blir veldig mye større enn SV. Da kan Ap kreve at partiets noe ukjente ordførerkandidat, arealplanleggeren Nina Bachke (33), får ordførervervet.

Ordførerkandidat Marianne Borgen (SV)
MARTE CHRISTENSEN
Ordførerkandidat Nina Bachke (Ap)
CARL MARTIN NORDBY
Ordførerkandidat Kjell Veivåg (V).
ODD INGE SKJÆVESLAND