Erna Solberg gikk til frontalangrep på statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen fredag da hun avsluttet vårsesjonen på Stortinget med en situasjonsbeskrivelse av norsk politikk og oppsummerte våren.

– Regjeringen møter en forventningskrise. De lovte mye da de satt i opposisjon og da de drev valgkamp i 2005. Og jo mer du lover, jo mer forventer velgerne. Nå klarer de ikke møte de selvskapte forventningene fordi politikken deres har feilet, erklærte Solberg og pekte på veksten i økonomien de siste årene.

— Leverer ikke

– Venstresiden leverer ikke, til tross for at vi aldri har hatt en heldigere finansminister, til tross for at vi aldri har hatt høyere skatteinntekter og til tross for at mulighetene til å gjøre noe aldri har vært bedre. Det har vært usannsynlig mye bråk i regjeringen, og listen over løftebrudd er svært lang. I sum opplever vi nå at vi er inne i år tre av det vi vil kalle fire tapte år i norsk politikk, fastslo hun.

Solberg mener også at regjeringen har spilt bort mulighetene for de dårlige årene som kommer.

– Regjeringen burde brukt disse gode tidene til å forberede seg på dårligere tider. Det har ikke regjeringen gjort, og vi står mindre godt rustet for fremtiden.

Saken fortsetter under annonsen.

Les også:

Store ord

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) refser regjeringen for mangel på grep i enkeltsaker i et innlegg i Dagsavisen fredag. Jagland skriver blant annet at «Mangel på grep i enkeltsaker kan lette føre til at det danner seg et inntrykk av mangel på grep i de store sakene», og viser til sykehotellsaken. Han understreker også viktigheten av at utspill, som for eksempel Martin Kolbergs angrep på de nyrike, må følges opp med politiske vedtak, ellers viser man maktesløshet.

Det er en kritikk Solberg ikke overraskende støtter:

– Jeg er helt enig med Jagland. Det har vært mange store ord og lite levering. Det er regjeringens hovedutfordring fremover, sier hun.

Les også:

Lles også:

Les også:

Utelukker ingen

Solberg avviste alle spørsmål om en Høyre/Frp-regjering etter valget i 2009. Fortsatt ønsker Høyrelederen å danne regjering med alle de fire ikke-sosialistiske partiene:– Vi har et alternativ som består av alle de fire partiene, også dem som i dag har erklært at de ikke vil samarbeide med Frp. Så lenge en regjering med Høyre og Frp er et mindre realistisk alternativ, kaster jeg ikke bort tid på slike spekulasjoner. Men Høyre utelukker ingen alternativer. Dette har vi sagt lenge, og det vil vi fortsette å si fram til valget, fastslo Solberg.