SV-leder Kristin Halvorsen innledet partiets debatt under landsstyremøtet i dag. SVs landsmøte støttet for seks uker siden at Norge bidrar med seks F16-kampfly for å beskytte sivile i Libya.

Halvorsen ønsker fortsatt å støtte FN-resolusjonen som åpner for at sivile liv i Libya kan beskyttes med makt.

Samtidig tok hun til orde for å endre det norske bidraget når perioden Norge har forpliktet seg til å bidra med kampfly, er over.

— Når denne tremånedersperioden er over, mener jeg vi har gitt vårt hovedbidrag til denne konflikten. Det er ikke rimelig at et lite land som Norge skal fortsette utover den tremånedersperioden. Det er rimelig ut fra alle hensyn, med hensyn til hvordan jobben bør gjøres videre, og med hensyn til byrdefordelingen, sa Halvorsen til rungende applaus.

Vil ikke støtte uten å bidra

Halvorsen understreket i sin tale at hun mener Norge fortsatt bør støtte FNs resolusjon.

Saken fortsetter under annonsen.

— Noen mener det er riktig å støtte resolusjonen uten at vi selv skulle delta. Det er ikke et prinsipielt standpunkt. Det er ikke dermed sagt at vi skal stille opp på alt til en hver tid, sa hun.

Halvorsen la også stor vekt på at Norge må holde øynene åpne for at FN-resolusjonens mål ikke skal skli ut.

- Vi vil bidra til et regimeskifte med politiske midler, men vi vil ikke bombe oss frem til et regimeskifte, sier hun, og rettet kritikk mot noe av det som er kommet frem om krigføringen i Libya.

— Jeg blir bekymret når det ser ut som om man bomber privathus, sa Halvorsen, og viste til at det militære skal bidra til en politisk løsning i Libya.

Aftenposten har tidligere skrevet at Norge ifølge norske forsvarskilder sto bak bombingen av en av Gadafis residenser lørdag for uker siden.

Statssekretør vil avblåse bombing

SVs landsstyre skal lørdag enes om en uttalelse om norsk deltagelse i Libya. Hordaland SV har foreslått at Norge skal trekke seg ut, ut fra oppfatningen om at FN-mandatet er brutt. Halvorsen advarte mot en slik beslutning.

— Noen sier at da må vi avblåse operasjonen nå. Men det er ingen løsning. Gadafi ville tatt opp der han slapp, sa hun.

Hun advarte også mot å sette en klar dato for avblåsing.

Mange SV-ere tok til orde for at militæroperasjonen bør avsluttes raskt. Blant dem var statssekretær Ingrid Fiskaa.

- Skal vi fortsette å bombe i seks uker til for at det ikke skal skje ting vi vil hindre? Jeg tror ikke situasjonen vil være særlig endret om halvannen måned. Skal vi fortsette å støtte Storbritannia og Frankrike som åpent sier målet er å styrte Gadafi? Eller skal vi si det nå er på tide med våpenhville og forhandlinger og sette alle krefter inn på det? sa Fiskaa til stor applaus.

Aftenposten er kjent med at Aps ledelse har vært orientert om Halvorsens utspill, men hverken statsminister Jens Stoltenberg eller Jonas Gahr Støre vil kommentere saken nå.