Høyre er kommunevalgets store vinner. Og i løpet av natten er resultatet blitt enda bedre enn det så ut som i går kveld. Da 426 av 430 kommuner var ferdig opptalt tirsdag morgen, hadde 19,1 prosent av stemmene gått til Høyre — frem fra 18,6 klokken ett i natt. Høyre er nå igjen landets nest største parti, da det gikk forbi Frp, som kunne notere 17,6 prosent. Høyre går frem hele 5,0 prosentpoeng i forhold til stortingsvalget i 2005, og 1,0 i forhold til lokalvalget i 2003. Og makten i Oslo er sikret.

Trampeklapp

Ordførerbråket og rasistiske uttalelser i Oslo synes ikke å ha virket negativt inn i valgkampens innspurt. På Høyres valgvake i går kveld sto jubelen i taket. - Uansett hva som kom, som har brettet opp ermene og klart å levere, sa Erna Solberg til trampeklapp og høylydte "Erna"-rop i Høyres Hus.


Les også:

Halvering

Skarve 6,2 prosent oppslutning betyr at årets valg er en katastrofe for SV.

Det er en halvering fra lokalvalget i 2003, da partiet hadde en oppslutning på 12,4 prosent. Det er også betydelig dårligere enn stortingsvalget i 2005, da partiet fikk 8.9 prosent.

Saken fortsetter under annonsen.

— Jeg tror vi tok klimasaken i valgkampen litt for selvfølgelig. Vi burde tatt kraftigere i, fått frem konfliktene og mobilisert velgere, sa SV-leder Kristin Halvorsen på partiets valgvake mandag kveld.

Fornøyd Sponheim

Venstre kan derimot fornøyd notere seg 5,8 prosent, noe som er 2 prosentpoeng bedre enn forrige kommunevalg, og på nivå med forrige stortingsvalg.

Partileder Lars Sponheim var strålende fornøyd da partiet feiret resultatet mandag kveld: - SV sier de gjør det dårlig i valget fordi miljø ikke har vært i fokus i valgkampen. Det er tøys! Jeg tror det nettopp er vårt miljøfokus som har gitt oss så gode resultater, sa Sponheim.Til tross for at Oslo glapp for de rødgrønne, kan Arbeiderpartiet notere 29,6 prosent oppslutning, noe som er 2,1 prosentpoeng opp i forhold til lokalvalget i 2003. Det er derimot en nedgang sammenlignet med stortingsvalget, da Ap fikk 32,7.

Frp frem

Frp ser ut til å bli landets tredje største parti. Med 17,6 ligger partiet 1,6 prosentpoeng høyere enn forrige kommunevalg, men 4,5 dårligere enn for stortingsvalget.

Til tross for dårligere meningsmålinger og mye intern splid i valgkampen, kan KrF puste lettet ut. Partiet står på stedet hvil med 6,4, som er omtrent det samme nivået som ved det to foregående valgene.

Senterpartiet får 8,0, det er opp 1,6 i forhold til stortingsvalget, og 0,3 ned i forhold til kommunevalget.

Lien, Kyrre